banner-image

Insekti i mikroalge u ishrani brojlera: Hranljiv obrok bez ulaska u njivu

 Istraživanja u vezi ishrane brojlera insektima i mikroalgama pokazala su da oba ova hraniva mogu da zamene soju u obroku, prenosi sajt All about feed.

Prema istraživanjima nemačkih stručnjaka meso brojlera hranjeno na novaj način bilo je dobrog kvaliteta i pogodno za ljudsku ishranu.

Iako u EU raste potreba za vegetarijanskim i veganskim obrocima, istovremeno se povećava tražnja za animalnim produktima za ljudsku ishranu. Samim tim u porastu je potreba za visokoproteinskim hranivima koja se korsite u ishrani farmskih životinja.

Proizvodnja hraniva za životinje usko je vezana za korišćenje zemljišta što se često povezuje sa nestajanjem šuma i gubitkom biodiverziteta. Insekti i mikroalge predstavljaju dobru alternativu jer za njihovu proizvodnju nije potrebno obradivo zemljište.

Mikroalge se u svetu već koriste kao hrana za životinje, ali je njihova proizvodnja još uvek neisplativa. Upotreba insekata u ishrani životinja bi uskoro trebalo da bude odobrena, a razmatra se i mogućnost da se  njihova proizvodnja jednim delom bazira na razgradnji organskog otpada.

S.K.