banner-image
banner-image

U Srbiji pod borovnicom oko 2.000 hektara

U Srbiji je borovnicom zasađeno oko 2.000 hektara, a to voće se uglavnom izvozi u Rusiju i Holandiju, ove godine kilogram se prodavao po ceni od 5,5 do 6,5 EUR, piše Beta. 
Vlasnik voćnjaka američke borovnice (đuk) od deset hektara iz sela Predvorica kod Šabca Saša Keserović rekao je za Betu da celokupan rod izvozi i da nema problema sa vlasnikom hladnjače i izvoznikom kao proizvođači drugog voća.
– Borovnicu prodajemo poznatom kupcu iz Holandije i Rusije, mala količina se proda na domaćem tržištu jer su skupe, kilogram je od 1.200 do 1.500 dinara – rekao je Keserović.
Dodao je da uzgoj borovnica „nije loš biznis“, ali i da je veoma zahtevan i da su potrebna velika ulaganja, za prvi hektar oko 60.000 EUR, a kasnije za drugi nešto manje, oko 50.000 EUR.
Keserović je rekao da država stimuliše proizvodnju preko subvencija do 50% vrednosti za sadni materijal, sistem za navodnjavanje, protivgradne mreže i mehanizaciju, ali sa ograničenjem sume novca po hektaru.
Vlasnik voćnjaka američke borovnice od dva hektara Mirko Marinković iz sela Predvorica kod Šabca rekao je da je „imao dosta gubitaka dok nije savladao tehnologiju proizvodnje“.
– Borovnice uzgajam od 2014. godine, ali sam imao dosta štete dok nisam savladao tehnologiju proizvodnje koja zahteva zemljište i vodu za zalivanje određenog sastava kontrolisanu vlagu, prihranjivanje i zaštitu, a da bi se postigao prinos koji obezbeđuje dobru zaradu – rekao je Marinković.
Dodao je da voćnjak borovnica može da se osuši zbog male greške u uzgoju, prevelike vlažnosti zbog obilnih kiša.
– Troškovi proizvodnje su izuzetno visoki, orezivanje 100 sadnica košta 80 EUR, a na hektaru se uzgaja oko 3.000. Branje po kilogramu košta 80 dinara, a bere se u toku dana u proseku 30-40 kilograma – rekao je Marinković.
Borovnica se isključivo bere ručno tokom juna, u zavisnosti od klimatskih i vremenskih uslova.
Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju u Privrednoj komori Srbije Aleksandar Bogunović rekao je da proizvodnja borovnica podrazumeva „ozbiljno“ ulaganje do 100.000 EUR po hektaru i da zbog toga u Srbiji nema velikih površina pod tim voćem.
– Od oko 2.000 hektara koliko je prijavljeno prilikom registracije domaćinstava pod borovnicom je oko 730 hektara na području Beograda gde se borovnice uzgajaju i u saksijama – rekao je Bogunović.
U Zlatiborskom okrugu je registrovano oko 230 hektara, a u mačvanskom oko 160 hektara.