banner-image

Drugi paket mera vredan 66 milijardi dinara kreće odmah

Ukupan drugi paket ekonomskih mera vredan 66 milijardi dinara podrazumeva isplatu 60% minimalne zarade u avgustu i septembru, kao i oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec, izjavio je ministar finansija Siniša Mali nakon što je Vlada Srbije danas usvojila pravni okvir za sprovođenje drugog paketa mera.

Ministar je rekao da je će drugi paket omogućiti očuvanje radnih mesta, ali i proizvodnih kapaciteta, odnosno pomoći privredi da se na najbolji način izbori sa negativnim posledicama virusa korona, prenosi Ekapija.

Mali je dodao da se novi paket mera nadovezuje na prethodni, za koji je izdvojeno 5,1 mlrd EUR, a da je i Narodna banka Srbije izašla u susret građanima i privredi sa novim moratorijumom na plaćanje kredita za dva meseca.

– Mikro, mala i srednja preduzeća, koja su dobila minimalnu zaradu u julu mesecu, ne treba da se prijavljuju za nove mere, jer će po automatizmu dobiti i 60% minimalne zarade u avgustu, kao i u septembru za svoje zaposlene. Nastojali smo da to bude jednostavan proces. Ukoliko neko ne želi pomoć države, taj novac može da vrati u trezor Republike Srbije – istakao je Mali.

On je dodao da će prvih 60% prvog minimalca za zaposlene biti na računima poslodavaca do 10. avgusta, dok je druga uplata planirana za septembar.

Istakao je da je i preduzećima koja su osnovana nakon 15. marta ove godine, zaključno sa 20. julom, omogućeno da se prijave za pomoć.

– Oni moraju da se prijave i popune PPP-PD obrazac da bi u septembru dobili dve minimalne zarade. S obzirom da je prijavljivanje tokom avgusta, zbog toga će u septembru dobiti dve minimalne zarade, kako je i obećano – naveo je Mali i dodao da je važno da se i novoosnovanim preduzećima da mogućnost da dobiju novac iz drugog paketa mera.

Ministar je napomenuo da je uslov za dobijanje pomoći države neotpuštanje više od 10% radnika, tri meseca nakon dobijanja poslednje uplate.

Planirano je i da preduzeća iz kategorije velikih pravnih subjekata dobiju pomoć države u vidu 50% minimalne zarade za one radnike koji su imali odluku o prekidu rada i ta preduzeća već imaju ustaljenu proceduru da se do 15. u mesecu prijave sa listom zaposlenih kojima je rad prekinut, kako bi ostvarili pravo na direktna davanja.