banner-image

Porazna statistika turističkog prometa u Srbiji

 Iako društvenim mrežama kruže objave o enormnom poskupljenju boravka u turističkim objektima u Srbiji to je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), daleko od istine.

Vlasnici objekata doduše mogu da traže mnogo veću cenu nego ranije, ali teško da će je dobiti. Razlozi su kako mala platežna moć domaćih turista, tako i strah od moguće zaraze korona virusom.

Prema podacima koje je objavio Republički zavod za statistiku u Republici Srbiji u junu 2020. godine, u odnosu na jun 2019. godine, broj dolazaka turista manji je za 52,5%. Broj noćenja u istom periodu smanjen je za 43,3%.

U junu 2020. godine, u odnosu na jun 2019. godine, broj noćenja domaćih turista manji je za 17,2%, a broj noćenja stranih turista manji je čak za 84,8%.

Nacionalne organizacije koje se bave turizmom upozoravaju da je turistički sektor pred kolapsom I traže da Vlada svojim merama spreči njegovo propadanje. Turistički radnici očekuju formiranje Vlade I paket obećanih mera koje će im, kako se nadaju, pomoći da prežive.

S.K.