banner-image

Za razvoj inovativnih preduzeća do 300.000 evra po projektu

Fond za inovacionu delatnost objavio je programe kroz koje dodeljuje bespovratno do 80.000 evra, odnosno do 300.000 evra, u cilju podsticanja razvoja i stvaranja inovativnih preduzeća, to jest osnivanja „start-up“ ili „spin-off“ kompanija u privatnom sektoru.  

Reč je o Programu ranog razvoja i Programu sufinansiranja investicija. 

Program ranog razvoja namenjen je mladim preduzećima koja razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu. Osmišljen je sa namerom da podrži opstanak preduzeća tokom kritične faze istraživanja i razvoja i omogući razvijanje poslovnih kapaciteta pomoću kojih će svoje inovacije plasirati na tržište.

Visina iznosa finansiranja je do 80.000 evra, odnosno do 70 odsto ukupno odobrenog budžeta projekta, a najmanje 30 odsto odobrenog budžeta projekta obezbeđuje podnosilac prijave iz drugih privatnih izvora nezavisnih od Fonda.

Konkurisati mogu mikro ili malo privredno društvo u većinskom privatnom i većinskom srpskom vlasništvu (51 odsto ili više) osnovano u Srbiji i ne starije od pet godina u trenutku podnošenja prijave ili tim koji se sastoji od najviše pet članova (osoba). Projekat može biti iz bilo koje oblasti nauke i tehnologije i bilo kog industrijskog sektora.

Program sufinansiranja inovacija nemenjen je mikro, malim ili srednjim preduzećima sa većinskim privatnim vlasništvom, registrovanim u Srbiji. Dodeljuje se finansijska podrška do 300.000 evra po projektu.

Podrška omogućava razvoj novih proizvoda, usluga i tehnologija sa dodatom vrednošću i podsticanje komercijalizacije istraživanja i razvoja postojećih inovativnih preduzeća, kao i uspostavljanje saradnje sa međunarodnim kompanijama. Rok za prijavu je 31. avgust.

S. K.