banner-image

Krvava vaš jabuke posebno opasna za mlade zasade

U proizvodnim zasadima jabuke, na lokalitetu Prčevac, registrovano je prisustvo krvave vaši (Eriosoma lanigerum), saopšteno je iz RC Pirot. 

Foto:PIS

Ova štetočina razvija veliki broj generacija godišnje. Na mestima gde sišu sokove stvaraju se izrasline, kora puca i stvaraju se rak rane. Može doći do odumiranja napadnutog dela, što je naročito opasno kod mladih sadnica kada se čitave voćke mogu osušiti. Napadnuti plodovi su neugledni, prekriveni pepeljastom prevlakom.

Kolonije krvave vaši se veoma lako zapažaju, jer vaši luče belu vlaknastu tvorevinu koja podseća na vatu. Ispod bele vlaknaste tvorevine nalaze se vaši koje su sivo-crne boje. Vaš je dobila ime po tome što kada se zgnječi primećuje se crvena boja.

Mere kontrole:

  • Odgovarajući izbor podloge (slabije bujne)
  • Odgovarajuća rezidba (da krošnja bude prozračna zbog kvalitetne primene insekticida)
  • Hemijske mere zaštite (prag štetnosti 5-8% napadnutih biljaka, u mlađim voćnjacima ovaj prag je niži). Suzbijanje krvave vaši počinje zimskim tretiranjem. Tokom vegetacije, po pojavi prvih migratornih formi, može se primeniti registrovani insekticid na bazi spirotetramata (Movento 100 SC) u koncentraciji 0,15%.

Izvor: PIS