banner-image

Organske maline sa Kopaonika za evropske kupce

Atar opštine Brus je jedan od retkih krajeva Srbije gde berba maline traje skoro tri meseca. Olujni vetrovi i grad u više navrata pogodili su bruske malinjake, što će ove godine umanjiti rod za 50 odsto ali je kvalitet odličan, pa je cena po kilogramu veća.

Za razliku od donjeg dela Bruske opštine, gde je berba malina završena, u kopaoničkim selima Kriva reka i Osredci, na 1.200 metara nadmorske visine plodovi, crvenog zlata, kako u ovom kraju nazivaju malinu, tek su uzreli.

Aleksandar Pršić iz Krive reke ima  organski malinjak đubren stajskim đubrivom i prskan koprivom. „Kada rodi 60 kilograma po aru, ja sam prezadovoljan! Malina rađa  od 60 do 100, 120 kilograma. Zavisi kako ko radi, ko kakva sredstva primenjuje i zavisno od vremenskih prilika i godine, „kaže Aleksandar.

Zorica Pršić iz istog sela podseća da kod njih  berba malo kasni.“Potrajaće,u odnosu na prošlu godinu, nedelju, dve, možda do 10 avgusta,“računa Zorica.

Od oko hiljadu hektara malinjaka u Bruskoj opštini, organska malina uzgaja se na 30 odsto zasada u pet kopaoničkih sela.

„Osredci su poznati, ima dosta maline. Otkupi se oko 20 tona za veče u celom selu, “ zadovoljan je Goran Terzić, otkupljivač iz sela Osredci.

Prošle godine otkupna cena je bila od 150 do 180 dinara. Stojan Raičević, Fond za poljoprivredu opštine Brus, napominje da se ove godine  slabiji prinos odrazio se na cenu. Ona se kreće od 220 d0 250 dinara po kilogramu.

Bruski voćari oko 80 odsto malina iz ovog kraja izvoze širom Evrope.

Izvor:RTS