banner-image

Fabrika u Rači počinje uzorkovanje meda: Isplata pre preuzimanja robe

Pogon „Naš med“ objavio je nedavno poziv za prijavu svih vrsta meda koje pčelari imaju na raspolaganju, koji traje do 10. avgusta. Istog dana, u ponedeljak, 10. avgusta, ekipa „Našeg meda“ kreće u uzorkovanje meda, objavio je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Uzorkovanje će biti odrađeno u najkraćem mogućem roku.

Med će se uzorkovati u postojećoj ambalaži, iz tehničkih razloga, a svaka kanta ili bure će nakon uzorkovanja biti zapečaćeno specijalnim plombama „Našeg meda“.

Na licu mesta, prilikom uzorkovanja, aparatom će se meriti boja meda u svakoj ambalaži posebno.

Od svakog pčelara uzimaće se jedan zbirni uzorak iz svih jedinica ambalaže u količini od 1 kg za bagremov med i 1,5 kg za šumski med, plus po 300 g iz svake jedinice ambalaže. Preporučuje se pčelarima da med pre uzorkovanja preruče u ambalažu u koju staje veća količina meda. 

Ako je došlo do izdvajanja tečne faze meda na površini jedinice ambalaže, pčelar mora taj tanak sloj tečnog meda da ukloni pre dolaska uzorkivača „Našeg meda“.

Ako pčelar pored bagremovog i šumskog meda ima i druge vrste meda (pravi livadski, lipov, suncokretov i druge), uzorkivači će po njegovoj želji i za taj med uzeti uzorke. za ovaj med još uvek ne postoji cena ali će u dogledn vreme biti formirana.

Ako analize pokažu da uzorkovani med odgovara zahtevima kupca, plaćanje meda biće obavljeno nakon potpisivanja ugovora, u 100%-nom iznosu pre preuzimanja meda od strane „Našeg meda“, odnosno pre izlaska meda iz domaćinstva pčelara!

Pčelari će biti obaveštavani o što približnijem terminu dolaska uzorkivača, najčešće vrlo precizno, nekoliko dana pre njihovog dolaska, telefonskim pozivom.

Plaćanje će se obaviti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan isplate. Prema već objavljenom porivu cena kilograma šumskog meda je 5,5 evra, a bagremovog ne manje od 4,6 evra.