banner-image

Vlada Republike Srpske otkupljuje tržišne viškove od svojih stočara i povrtara

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Vlada iz sredstava Kompenzacionog fonda obezbediti otkup 11 tona povrća, za što će biti izdvojeno dva miliona KM. Kada se tome dodaju prethodno odobrena sredstva namenjena interventnom otkupu junadi i svinja, Vlada će u ovu svrhu izdvojiti ukupno pet miliona KM (više od 2,5 miliona evra).

Reč je o interventnom otkupu tržišnih viškova proizvedenog povrća u Republici Srpskoj, s ciljem stabilizacije tržišta i zaštite domaće proizvodnje.

Premijer Višković je naveo će prerađivačima poput „Save“ iz Bijeljine, „Vitaminke“ i drugih, Vlada sufinansirati otkup povrća sa 10 feninga po kilogramu.

– Ovo se ne odnosi na količine koje su ranije ugovorene. Moram istaći da se „Sava“ uključila sa dodatnih osam tona povrća. Ako osim ovih 11 tona bude još viškova povrća imamo privredne subjekte koji su spremni da uz našu pomoć određene količine izvezu na tržište u okruženju, rekao je premijer Višković.

On je podsetio da je Vlada Republike Srpske na prošloj sednici usvojila i informaciju o otkupu tržišnih viškova tovnih svinja i junadi, za šta će iz Kompenzacionog fonda biti obezbeđeno tri miliona KM (više od 1,5 miliona evra).

Višković je precizirao da je reč o otkupu 6.000 tovne junadi i 10.000 tovnih svinja od 400 odgajivača.

– Na naš poziv prijavilo se 25 prerađivača svinjskog i junećeg mesa. Sufinansiramo otkup sa 70 feninga po kilogramu žive vage za junad i 60 feninga po kilogramu za svinje. Ukoliko neko od prerađivača izvozi živu stoku, onda ćemo otkup sufinansirati sa 30 feninga za junadi i 20 feninga za svinje, objasnio je premijer Višković.

On je naveo da su pomenutih pet miliona KM, za interventni otkup povrća i mesa, dodatna sredstva u odnosu na 75 miliona KM koje Vlada Republike Srpske izdvaja iz Budžeta za podsticaje u poljoprivredi.