banner-image

Srbija će imati najmodernije satelitske snimke

Republički geodetski zavod (RGZ) potpisao je ugovor za nabavku novih satelitskih snimaka najboljeg kvaliteta, trenutno dostupnih na tržištu, što će omogućiti da Srbija dobije najmoderniji informacioni sistem koji smanjuje korupciju i unapređuje transparentnost rada državnih institucija, saopštio je danas RGZ.

Satelitski snimci biće besplatni i dostupni svim organima državne uprave, lokalne samouprave, privredi i građanima.

Srbija je jedina zemlja u istočnoj Evropi koja je obezbedila satelitske snimke visokog kvaliteta iz dve epohe, što omogućava pouzdano praćenje promena na celoj teritoriji Republike, navodi se u saopštenju.

Prvi satelitski snimci, nabavljeni u periodu 2015/2016, bili su od velikog značaja jer je zahvaljujući saradnji između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Republičkog geodetskog zavoda prvi put u Srbiji precizno evidentiran ukupan broj izgrađenih objekata.

Time je započet rad na uspostavljanju eProstora, unapređenju i uvođenju reda u prostornom i urbanističkom planiranju, fiskalnom sistemu, ubrzana je realizacija važnih infrastrukturnih projekata u različitim oblastima, kao što su poljoprivreda, zaštita životne sredine, rudarstvo i energetika.

Zahvaljujući nabavci satelitskih snimaka moguće je upravljati rizicima, pa čak i rešavati sudske sporove, a ti snimci pomažu državi i u oblasti ozakonjenja nelegalnih objekata što donosi, pre svega pravnu sigurnost vlasnicima imovina, a kada je reč o kupovini nepokretnosti građanima obezbeđuje garanciju i štiti ih od mogućih prevara.

Nova snimanja teritorije Srbije obaviće američka kompanija „Maksar“ vodeća u toj oblasti. „Maksar“ je jedina kompanija u svetu koja poseduje tehnologiju za dobijanje satelitskih snimaka izuzetno visoke rezolucije, preciznosti i kvaliteta.

Korišćenjem ortofotoa, izrađenog na osnovu satelitskih snimaka koji će biti prikupljeni u 2020. godini, biće zabeležene promene na nepokretnostima čime će se istaći ažurnost podataka RGZ, transparentnost, dostupnost informacija, brži i lakši rad javnog i privrednog sektora.

Očigledni benefiti ortofotoa potvrđeni su brojem pregleda ovog proizvoda na digitalnoj platformi nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka Geosrbiji koji od početka ove godine iznosi skoro četiri i po miliona, navedeno je u saopštenju RGZ.