banner-image

EU vinogradarima po 1.100 evra po hektaru da unište rod grožđa

Vodeće vinarije u Italiji i Francuskoj nameravaju da smanje proizvodnju vrhunskih vina iz predstojeće berbe grožđa kako bi poduprli cene, jer je pandemija korona virusa „ugušila“ prodaju i dovela do gomilanja zaliha.

Procenjuje se da će u Italiji domaća tražnja za vinom biti manja za gotovo trećinu, zbog višemesečnog prinudnog zatvaranja hotela, restorana i vinskih barova, i izostanka turista, prenosi Rojters.
Izvoz je takođe u padu, a proizvođači vina strahuju da će gubitak biti oko milijardu evra ove godine, ili 9% od ukupne prodaje.
Rim, koji se zalaže za smanjenje proizvodnje za oko 5% u odnosu na 2019. godinu, izdvojio je 100 mil EUR za naknade vinogradarima koji treba da bace između 15 i 50% ovogodišnjeg roda grožđa, ali udruženja proizvođača vina kažu da ta sredstva verovatno neće pokriti njihove gubitke.
Za vina u kategoriji visokog kvaliteta, kao što su Chianti classico i Prosecco, uzgajivači mogu dobiti obeštećenje od 1.100 evra po hektaru zemlje na kojoj selektivno unište rod grožđa.
Neki elitni konzorcijumi, poput onog koji proizvodi Brunelo di Montalcino čija cena dostiže do 200 evra po boci, utvrdili su sopstvene proizvodne kvote.
Uzgajivači sorte Brunelo dogovorili su se o smanjenju proizvodnje iz predstojeće berbe za 12,5%, a jedan izvor iz ove industrije kaže da su prodali tek polovinu od planiranih količina za 2020. godinu.
Mada Francuska nije donela program kompenzacija za vinare, berba šampanjskog grožđa koja počinje ovog meseca biće takođe manja, iako se vinarije i uzgajivači sorti za penušava vina još uvek nisu dogovori oko toga.
Francuski proizvođači šampanjca okupljeni u grupi CIVC procenjuju da će ove godine ostati neprodato čak 100 miliona boca, i da će promet biti manji za više od 1,7 mlrd EUR. Prema njihovim podacima, u podrumima se na zalihama nagomilalo više od milijardu boca, što je potencijal za nekoliko godina prodaje.
Union Maison de Champagne (UMC), koji zastupa interese vodećih šampanjskih kuća, uključujući Moet&Chandon i Dom Perignon u vlasništvu kompanije LVMH, želi da se rod iz berbe 2020. sreže za 40% u odnosu na prošlu godinu.
Međutim, uzgajivači ne pristaju da bace više od 17% ovogodišnjeg roda, navode lokalnim medijima.
Predsednik UMC-a Žan-Mari Belijer odbio je da komentariše pregovore, ali je rekao za Rojters da je uveren da će dogovor biti postignut na sastanku zakazanom za 18. avgust.