banner-image

Krompiru preti moljac, ubrzati vađenje ako je moguće

Na području Srbije, usevi  krompira se, u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i vremena sadnje, nalaze u fazi od vađenja krtola do različitih faza sušenja nadzemnog dela biljke.

Foto: PIS

Na feromonskim klopkama koje su postavljene u useve krompira, registruje se povećanje ulova odraslih jedinki krompirovog moljca (Phthorimaea operculella) u poslednjih nekoliko dana. Započela je aktivnost četvrte generacije ove štetočine.

U narednih desetak dana se očekuje još intenzivnije povećanje brojnosti leptira na klopkama kao posledica preklapanja leta leptira treće i četvrte generacije. Postoji visok rizik od nastanka šteta u usevima krompira koji nisu još povađeni i gde su krtole ogoljene i izložene napadu moljca.

U cilju zaštite krompira od krompirovog moljca preporučuju se sledeće mere:

Kod useva  gde je cima suva, obavezno treba vaditi krompir  i čuvati ga u  skladištima  u kojima je kontrolisana temperatura.

Skladišta krompira treba da su na svim otvorima obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca.

Krtole krompira nakon vađenja ne treba ostavljati na parcelama i u dvorištima već što brže unositi u skladišta kako ne bi direktno bile izložene napadu moljca.

Na usevima gde cima još uvek nije propala, preporučuje se održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i zaštitile krtole pod zemljom.

U usevima gde se krompir neće uskoro vaditi, preporučuju se i hemijske mere zaštite insekticidom:

Grom (lambda-cihalotrin) 0,25 l/ha (karenca 7 dana).

Izvor:PIS