banner-image

Poljoprivreda sistematski uništavana, naročito posle 2013.

Udruženje ,,Pančevački ratari’’, asocijacija ,,Agrarni forum’’ Pančevo i udruženje ,,Građanska neposlušnost’’ Dolovo uputili su otvoreno pismo nadležnim i javnosti u kojem ukazuju na katastrofalno stanje u poljoprivredi, naročito posle 2013. godine. 

„Vladavina kartela – monopolista, raznih veletrgovaca i mutivoda po blagoslovu postojećeg režima vlasti i u zajedničkom sudejstvu daju katastrofalne rezultate – posledice po naše ratare, koji su skoro samleveni, poniženi i potcenjeni. Pod izgovorom tržišta, kojeg zapravo nema jer monopolisti u sprezi sa državom poništavaju tržišnu utakmicu, i osnovni ratarski proizvodi proizvedeni teškom paorskom mukom odlaze u bescenje“, navodi se u pismu koje je potpisao predstavnik ovih udruženja Jovan Negovan.

Odlukom da idemo u pravcu integracija u Evropsku uniju i tržišnu ekonomiju, ukinuta je planska privreda i samim tim sigurni – ekonomski pariteti cena u agraru i van prema reprodukcionom materijalu i sredstvima za rad – mehanizacijom, koji su bili kičma stabilnosti i sigurnosti u poljoprivrednoj proizvodnji. Zauzvrat dobili smo ovo grozno haotično i neodrživo stanje, koje nas vodi u provaliju bez dna, a mnogi su već nestali, ukazuju nezadovoljni paori.

Kažu da veliki dispariteti cena i sramna štetočinska politika niskih otkupnih cena osnovnih ratarskih proizvoda, bez adekvatne zaštite i subvencija u vidu direktnih davanja kao u EU dovode ratare u očajno – beznadežno stanje.

„Veoma dugo traje sunovrat u ratarstvu ali sigurno tonemo i nestajemo kao proizvođači, kao nesrećni putnici sa ,,Titanika’’ posle udara u ledeni breg na sred okeana. Šta smo toliko skrivili? Sam Bog zna! Ovaj režim teško nas kažnjava i žigoše, možda i zato što zna da su naši poljoprivrednici fanatično odani svom zanimanju i proizvodnji novih vrednosti u agraru. Mi ratari se sada osećamo, kao da smo u ,,koncetracionom’’ logoru, pod budnim okom ,,okupatora’’ i našim radom u nenormalnim uslovima, presipamo iz šupljeg u prazno i čekamo konačnu egzekuciju“, navodi se u pismu.

Pitajući se zašto je takav odnos države – režima prema ratarima, poljoprivrednici zaključuju da je cilj da „valjda opljačka i zastraši nove naraštaje i otera ih u inostranstvo da potraže koru hleba – tuđinskog“.

Na dugom i vrlo neizvesnom putu ka EU država je ukinula carinsku i vancarinsku zaštitu naših proizvođača, kao i prelevmane kao zaštite od damping cena iz inostranstva, a istovremeno nije uvela adekvatne podsticaje po hektaru, kao u EU (od 300-600 evra po hektaru), dok podsticaji po grlu postoje.

Direktna davanja i regres za seme, đubrivo i gorivo, su neka ukinuta a neka svedena na simboličan iznos (sa 14.000-12.000 na sramnih 4.000 po ha), na svega 20 hektara po gazdinstvu, što znači sredstva su umanjena 15 puta, dok su u okružrnju, i EU subvencije veće za 10-20 puta.

Konkuretnost naših ratara prema evropskim farmerima je u potpunosti onemogućena – i sada su naši ratari na kolenima ili u ,,pužećem položaju’’ prema farmerima Evropske unije.

„Pošto je ovaj režim razorio porodično poljoprivredno gazdinstvo kao stožer i osnovnu ćeliju naših sela i drustva u celini, obraćamo se osim medija i šire javnosti i našoj stručnoj javnosti (ukoliko postoje). Ukoliko naša stručna javnost u agraru ,,vidi’’ naš položaj mnogo pozitivnije – nego što to mi vidimo i još važnije osećamo na sopstvenoj koži – neka nam ukažu gde je put našeg spasenja?“, navodi se u pismu.

S. K.