banner-image

Zakuvava se muljaža teška 10 milijardi evra

Iz našeg teatra apsurda izgleda da se iza brega valja najveća prevara po zakonu u srpskoj privredi teška preko 10 milijardi evra, a zove se struja. Možda grešimo, ali… Što struju iz obnovljivih izvora prave tajkuni i stranci, a ne EPS i seljaci?

Sva demagogija i pogubnost Vučićeve vlasti možda će svoje najgore lice pokazati upravo na primeru struje, ako se naravno što pre ne dozovemo pameti.

Neće se prodavati EPS, tvrde Vučić i njegovi naprednjaci i tako će verovatno i biti, ali će se privatizovati i rasprodati proizvodnja struje u Srbiji. EPS vredi 14 milijardi evra i najveći deo ove vrednosti neće biti prodat već preseljen tajkunima i prijateljima režima, a narod će i dalje da glasa za Vučića koji čuva sirotinju jeftinom strujom, a priča je malo drugačija. Čuvanje socijalnog mira ima za cilj da se EPS razbuca i onemogući da ulaže, a proizvodnju struje preuzmu tajkuni i prijatelji ražima a i da se privatizuje proizvodnja struje a ne EPS.

Evo male jednačine s nekoliko poznatih i nepoznatih.

Elem, Nemačka će do 2038. godine zatvoriti sve termoelektrane, a njen primer će slediti i druge države Evrope.

Srbija 70 odsto struje proizvodi iz termoelektrana, a to znači da 70 odsto vrednosti EPS-a jesu termoelektrane. Te ispada da je to oko 10 milijardi evra od ukupne vrdnosti EPS-a. Više ili manje nije bitno novci su ogromni. A prevara velika.

Ako će se zatvarati termoelektrane struja će se proizvoditi iz obnovljivih izvora, a oni su vetar, sunce, voda… Gde je tu EPS kao državna firma. U Srbiji EPS i dalje investira u termoelektrane, a tajkuni i stranci u vetreoparkove…

Šta će na kraju biti rezultat… Nije teško naslutiti propast EPS-a i prelazak srpske energetike u ko zna čije ruke i džepove.

Ako se naravno ovako nasatvi i nešto hitno ne preduzme i zaustavi očigledan pokušaj vrhunske prevare i podmetačine.

Dok EPS gaji gljive i kupuje bagere najveće na svetu, dotle tajkuni i stranci prave struju na vetar i ulažu u obnovljive izvore energije. S obzirom da Evropa gasi termoelektrane jasno je da će za desetak godina najveći deo struje umesto iz uglja stizati od vetra i sunca, a tu elektriku neće praviti državna kompanija EPS već tajkuni. Prosto, EPS će biti privatizovan na mala vrata i to tako što nikom neće biti prodan već će najveći deo struje proizvoditi tajkuni i starnci, a biser srpske ekonomije praktično devastiran.

Plan je očigledan. EPS kao štiti socijalni mir jeftinom strujom i nema para da gradi vetroparkove i daje plate za 30.000 radnika. Ne investira u budućnost i obnovljive izvore energije već novce imaju investitori trange-frange biznismeni i ini majstori biznisa. Kada se probudimo za 10 godina termoelektrane će biti pogašene, a ostaće samo par hidroelektrana i ogroman broj vetroparkova i sličnih pogona u vlasništvu ko zna koga. To jest srpska elektroprivreda će biti u vlasništvu tajkuna.

Kako je moguće da se tajkunima i Arapima isplati da grade vetroparkove a EPS-u ne? Ko sprečava EPS da ulaže u vetrenjače?

Tu su prevareni i poljoprivrednici. Pojma nemaju šta se zbiva, jer kako bi i imali kad i oni glasaju za napredne muljatore.

Što bi na seljačkim njivama struju pravili tajkuni? Što se nisu udružili seljaci i EPS i to bi bila jedna od najznačajnijih mera ruralnog razvoja.

Pa u Americi vetroparkove u svom vlasništvu imaju udruženi farmeri, Pazite dobro: američki farmeri se udružili uzeli kredite i investirali u vetropakove. Kod nas za siću tajkuni zauzimaju najpogodnije lokacije i zgrću pare dok država i poljoprivrednici klimaju glavom, a svi plaćamo tim istim tajkunima skuplje struju nego što je EPS pravi u termoelektranama. Apsurd do apsurda i prevara do prevare.

Najveća je da seljaci nisu sposobni da se udruže u prave vetroparkove. To je tačno kao i to da EPS nije sposoban da gradi vetroparkove. Pa i nije kad se bavi socijalom i kad mu je naređeno da radi sve naopako.

Milovan Lukić