banner-image

Rambo Amadeus podržao UG Stop kafileriji u Zrenjaninu

Iako je u petak kafileriji Prekon u Zrenjaninu izdato rešenje o privremenoj zabrani rada, ova farbrika je nastavila sa svojim proizvodnim procesom, usled čega su građani ovog grada prinuđeni da i dalje udišu smrad koji se ispušta iz pomenutog postrojenja.

To ih je dodatno motivisalo da se protesti koji traju već nekoliko nedelja intenziviraju, a podršku Zrenjanincima, kako kažu u Udruženju Građana „Stop kafileriji“, pružaju i oni koji nisu stanovnici ovog grada.

Muzičar Rambo Amadeus, poznat i po svojim ekološkim aktivnostima i borbi za očuvanjem životne sredine, prati šta se dešava u Zrenjaninu:

“Neuk čovjek demokratiju shvata na pogrešan način. On misli da demokratija podrazumjeva da radi ko šta hoće. Demokratija je viši stepen reda od diktature. U njemu građani međusobno moduliraju svoje ponašanje. Svakako je nedopustivo da se dozvoli jednoj neodgovornoj personi da pretvori ovaj divan drevni gradić u selendru”, izjavio je Rambo Amadeus povodom protesta građana Zrenjanina.

Odeljenje inspekcije Gradske uprave Zrenjanin uoči vikenda donelo je rešenje o privremenoj zabrani rada kafilerije „Prekon“. U rešenju se navodi da se Prekonu privremeno zabranjuje obavljanje tehnološkog procesa prečišćavanja otpadnih gasova iz postrojenja za preradu nemetalnih otpadaka i ostataka u Zrenjaninu.

Građani koji mesecima protestuju i apeluju na nadležne da konačno reše ovaj veliki ekološki problem koji ozbiljno dovodi u pitanje zdravlje lokalnog stanovništva nemaju poverenja u lokalne vlasti.

„Mislim da naše okupljanje najbolje govori o tome koliko verujemo u obećanja da će se problem rešiti. Mi do sada nismo bili pozvani na pregovore koje je grad započeo sa menadžmentom firme. Ako je privremena zabrana rada kafilerije samo početak procesa koji će se završiti zatvaranjem, to pozdravljamo. Ovo je čist građanski aktivizam, nema politike, i samo tako možemo ovo da završimo“, rekao je Vladimir Dragić iz UG „Stop kafileriji!“.

Građani nastavljaju sa prikupljenjem potpisa za peticiju kojom se traži zatvaranje ovog pogona.

S. K.