banner-image

Beograd dobija groblje kućnih ljubimaca

Groblje kućnih ljubimaca čiji je projekat predstavljen u „Veterini Beograd“ nalaziće se u Bloku 51, na Novom Beogradu, u blizini Bežanijske kose.

– Ovo će biti jedan od projekata koji će ostati upamćen u gradu. Možda on to neće biti po vrednosti ili impozantnosti, jer grad ima mnogo većih projekata, ali će sigurno biti jedan od najvažnijih po korisnosti građanima. Beograd će, konačno, prvi put u svojoj istoriji dobiti groblje kućnih ljubimaca. Svi naši sugrađani i sugrađanke koji imaju kućne ljubimce ili koji su ih imali, znaju koliko im oni znače i u kakvim su problemima bili kada im ljubimac ugine, jer nisu imali gde da ih sahrane, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na prezentaciji projekta.

Istakao je da je to je ozbiljan komunalni problem u Beogradu koji postoji decenijama, a kako vreme prolazi, sve je više kućnih ljubimaca i potreba da se uredi prostor za njihovo sahranjivanje je sve veća.

Najavio je i da će do kraja ove nedelje biti raspisan tender za izgradnju ovog groblja.
Beograd je izdvojio oko 168 miliona dinara, odnosno skoro 1,5 miliona evra za izgradnju kompleksa koji će imati hektar i po, administrativnu zgradu od 300 kvadrata, parking sa 20 mesta, krematorijum i različita mesta za sahranjivanje kućnih ljubimaca. Siguran sam da će to doprineti i poboljšanju zoohigijene u gradu i afirmaciji odgovornog vlasništva, jer uprkos tome što velika većina ima odgovoran odnos, jedan manji deo vlasnika nije dovoljno odgovoran i predstavlja generator problema u vezi sa kućnim ljubimcima, naglasio je Vesić.

Očekuje se da će groblje kućnih ljubimaca biti izgrađeno do maja ili juna sledeće godine.

Direktor JKP „Veterina Beograd” Budimir Grubić je istakao da će izgradnja groblja omogućiti da se vlasnici dostojno oproste od svojih kućnih ljubimaca i da ih sahrane onako kako to dolikuje.

Podsetio je da je za poslednjih pet godina u prihvatilištima „Veterine Beograd” sterilisano oko 25.000 pasa, dok je udomljeno njih 3.500.

Groblje kućnih ljubimaca u Bloku 51 će u prvo vreme imati 730 kolumbarijuma, 839 grobnih parcela za male, srednje i velike kućne ljubimce, kao i 760 grobnih mesta za vlasnike koji žele da na poseban način obeleže grobno mesto kućnog ljubimca.