banner-image

Plodored najbolja mera zaštite od kile kupusa

Na području rada RC Užice, vizuelnim pregledom parcela kupusa na punktu Pilatovići, uočeno je prisustvo oboljenja kile kupusa koju prouzrokuje gljiva Plasmodiophora brassicae, na usevu koji je namenjen za jesenju proizvodnju.

Foto: PIS

Ukoliko dođe do infekcije ovim patogenom u ranim fazama razvoja biljaka, biljke zaostaju u porastu, listovi su hlorotični i žuti i često zaražene biljke propadaju i javljaju se ogoljena mesta na parceli.

Na korenu se formiraju zadebljanja, guke nepravilnih oblika, te ne dolazi do snabdevanja nadzemnog dela biljke vodom i hranljivim materijama. Biljke zaražene u kasnijm fazama razvoja ili ne formiraju glavicu ili ona ostaje sitna i meka.

U korenu zaraženih biljaka se formiraju trajne spore koje dospevaju u zemljište raspadanjem tkiva gde ovaj patogen i prezimljava.

Suzbijanje ove bolesti je dosta teško i zahteva sprovođenje više različitih mera kontrole. Najvažnija mera zaštite je plodored jer trajne spore dugo zadržavaju vitalnost u zemljištu, pa se na zaraženim parcelama ne preporučuje gajenje kupusa 7 godina.

Pored plodoreda treba koristiti zdrav rasad, parcele sa dobrom drenažom i slabo alkalnom reakcijom. Jedna od mera kontrole je i hemijska dezinfekcija zemljišta pre sadnje, kao i dezinfekcija samog rasada.

Ukoliko se uoči prisustvo zaraženih biljaka na parceli preporučuje se njihovo uklanjanje i uništavanje.

Izvor:PIS