banner-image

Florida: Genetski modifikovani komarci umesto insekticida

Plan da se na Floridi u prirodu pusti više od 750 miliona genetski modifikovanih komaraca dobio je zeleno svetlo od lokalnih vlasti. Ova namera prošla je i verifikaciju na federalnom nivou uprkos protivljenju građana i grupa koje se bave zaštitom životne sredine, piše CNN.

Ovaj eksperiment je odobren od Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) koja ga je ocenila kao dobru alternativu tretiranju komaraca insekticidima. Naime, do sada su se obavljali hemijski tretmani protiv komaraca Aedes aegypti koji prenose brojne, čak i smrtonosne bolesti.

Genetski modifikovani komarci nazvani OX5034 moći će da se pare ali će stvarati ženske potomke koji će umirati u larvenom stadijumu.

Poznato je da samo ženke komaraca piju krv, ali, zahvaljujući genetskoj modifikaciji one neće moći da se razviju do stadijuma kada počinju da se hrane i prenose bolesti.

GMO komarci – isključivo mužjaci, eksperimentalno su pušteni na Kajmanskim ostrvima gde su uspeli da eliminišu 95 odsto populacije komaraca koji prenose bolesti.

Iako vlasti tvrde da je ovo rešenje ekološko, kao i da štedi ogroman novac  ( oko milion dolara samo u Floridi) koji se trošio za nabavku insekticida, postoji veliki broj ljudi i organizacija koji su protiv GMO komaraca. Oni smatraju da nisu dobro proučeni svi rizici po okolinu i pokrenuli su peticiju protiv odluke vlasti koju je već potpisalo blizu 300.000 ljudi.

S.K.