banner-image

Raste cena bagremovog meda, trenutno do 5,81 evro po kilogramu

Cene meda na svetskom tržištu rastu, a novu cenu bagremovog meda objavio je pre nekoliko dana i SPOS-ov pogon „Naš med“.

Osnovna cena kilograma bagremovog meda u otkupu je 5,3 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 5,724 evra, objavio je SPOS.

Vlasnici Zlatne kartice lojalnosti SPOS-u imaju 0,5% veću cenu, odnosno 5,3265 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 5,75262 evra.

Vlasnici Dijamantske kartice lojalnosti SPOS-u imaju 0,6% veću cenu, odnosno 5,3318 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 5,758344 evra.

Vlasnici Platinaste kartice lojalnosti SPOS-u imaju 1,6% veću cenu, odnosno 5,3848 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 5,815584 evra.

Isplata meda se obavlja u celosti pre preuzimanja meda, odnosno pre nego med napusti magacin pčelara. 

Med se najpre uzorkuje, a preuzima nakon što analize pokažu da je dobar. Uzorkivači su na terenu od 12. avgusta. Iz SPOS mole sve zainteresovane pčelare da se jave što pre kako bi troškove uzorkovanja smanjili maksimalno, jer je preskupo, ponekad i nemoguće više puta ići u jednu istu opštinu.

Iz ove organizacije pozivaju pčelare da prijavljuju za prodaju sav med koji imaju, jer će, kako najavljuju, pored već aktuelne ponude za šumski med, uskoro imati i ponude za lipov i pravi livadski med.

Pčelari treba da prijavljuju i suncokretov med, kao i med od uljane repice, iako za sada nemaju odgovarajuću cenu. Bitno je da se zna koje količiine meda su u pitanju kako bi se pronašao pravi kupac, navodi se na sajtu SPOS.

Iz ove organizacije najavljuju da bi cena meda narednih dana mogla još da se poveća.