banner-image

Dragana Arsić: I pored pritisaka nastavljam borbu za odbranu Fruške gore

Dragana Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore izjavila je da neće odustati od građanskog aktivizma i odbrane Nacionalnog parka Fruška gora od ubrzanog upropaštavanja kojem je izložen, uprkos napadima preko sajta prismotra.net.

Foto: Autonomija

Razotkrili smo jedan uhodan model investitorskih napada na prirodna dobra, model u kojem su interesno umreženi mnogi subjekti u lokalnim partijsko-institucionalnim strukturama vlasti koje izdaju građevinske dozvole i uslove zaštite prirode za raznorazne izgradnje u privatnom intersu a na uštrb javnog interesa. To je školski primer klijentelističkog odnosa insttucija prema investitorima i slika države koja, umesto da štiti javni inters i javno dobro, štiti interes investitora, kapitala i dobrog finansijera partije, navela je Dragana Arsić u saopštenju za javnost.

Odbacila je sve navode sa sajta prismotra.net i dodala da je u Erste banci imala besprekornu tridesetogodišnju karijeru, bez ijedne mrlje.

– O meni je izneta najgnusnija laž tabloidnog tipa, tako da sam se pitala da li uopšte ima smisla spuštati se na taj nivo i demantovati najperfidniju laž. Odlučila sam se ipak na ovu izjavu samo iz razloga što osećam veliku odgovornost prema ljudima koji prate i podržavaju rad Pokreta i koji veruju mom timu i meni, navela je Dragana Arsić.

Podsetila je da je Pokret Odbranimo šume Fruške gore u proteklih godinu i po dana podneo desetak inspekcijskih prijava zbog nesavesnog rada upravljača JP Nacionalni park Fruška gora.

– I kako su sve do jedne bile osnovane, rezultirale su prekršajnim prijavima i jednim privrednim prestupom. Ti pravni procesi su u toku pred više lokalnih sudova, kazala je ona.

Dodala je da su organizovali i potpisivanje peticije “Šume šume – Sačuvajmo šume Fruške gore”, koju je potpisalo 13.000 ljudi i koja je predata Ministarstvu zaštite životne sredine.

– Razlog da me ovaj portal targetira na ovaj način vidim u slučaju ‘Kesten’ za koji smo podneli prijavu inspekciji još 2. juna ove godine, zbog više nezakonitih radnji. Ovaj slučaj počinje da dobija epilog, jer je inspekcija za zaštitu životnu sredine ustanovila niz nezakonitih radnji u trenutnoj fazi nadzora. A kako još uvek nismo dobili konačan odgovor inspekcije, naša pretpostavka je da nadzor još uvek traje, mada je situacija na terenu takva da investitori nesmetano nastavljaju sa nezakonitim radnjama na najlepšem vidikovcu Fruške gore  , navela je Dragana Arsić.

Dodala je da će njena satisfakcija biti da privatno tuži “opskurni portal” prismotra.net, čim otkriju ko stoji iza njih.

Prismotra.net je portal bez impresuma koji u nepotpisanim tekstovima napada protivnike aktuelnog režima u Srbiji, a najviše novinare i aktiviste organizacija civilnog društva.

Izvor: Autonomija