banner-image

Srbija će s 12.500 evra pomagati  mlade poljoprivrednike u Republici Srpskoj

Srbija će zajedno raditi sa RS na izgradnji 17 kilometara autoputa od mosta preko Save na granici do Bijeljine. Napravljen je plan za formiranje zajedničke industrijske zone u pograničnom delu Srbije i BiH, najavljeno je posle sastanka dve delegacije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da je to posebno između mesta u Srbiji i Republici Srpskoj: Ljubovije i Bratunca, Malog Zvornika i Zvornika, kao i da se vidi šta još može da se uradi na potezu između Sremske Rače, Dvorova i Bijeljine.

Vučić je istakao da će Srbija zajedno raditi sa RS na izgradnji 17 kilometara autoputa od mosta preko Save na granici do Bijeljine.

Na sastanku je, dodaje Vučić, razgovarano i od podršci mladima u poljoprivrednoj proizvodnji i da bi ta podrška išla do 12.500 evra, a posebno za razvijanje primarne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta.

Dodaje da je bilo reči o podršci malim preduzećima koja bi dobijala grant sredstva od 45 odsto, koje bi obezbeđivali zajednički Republika Srpska i najvećim delom Srbije, dok bi pet odsto bilo učešće, a 50 odsto bi se obezbedilo preko kreditiranja banaka.

– Važno je da preduzeća kojima upravlja i čiji je vlasnik država Srbija imaju pravo učešća na tenderima u BiH, a neki su već raspisani – rekao je.

Vučić je istakao da je tokom sastanka razgovarano i jednoj od najzačajnijih tema, a to je gradnja aerodroma u Trebinju, gde Srbija želi da bude vlasnik i upravlja tim aerodormom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastali su se sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i predsednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

Izvor:Telegraf Biznis

https://biznis.telegraf.rs/info-biz/3229593-pravi-se-pogranicna-industrijska-zona-izmedju-rs-i-srbije-po-12500-evra-za-mlade-poljoprivrednike