banner-image

Tenis ponovo može da izvozi svinjsko meso u Kinu

Najveća nemačka klanica u vlasništvu kompanije Tenis dobila je odobrenje da nastavi sa izvozom svinjskog mesa u Kinu. Izvoz je bio obustavljen zbog pandemije Covid-19.

Klanica je dobila dozvolu za to 17. avgusta, a pre oko 4 nedelje počela je sa radom nakon što je mesec dana bila zatvorena zbog izbijanja Covid-19 među radnicima.

U klanici se trenutno sprovodi testiranje radnika u različito vreme, a kineske vlasti kažu da su ove mere dovoljne da ponovo dozvole trgovinu.

U pogonu u Rheda-Viedenbrucku, u državi Severna Rajna Vestfalija, obično se zakolje oko 25.000 svinja dnevno, ali je ovaj broj pao zbog pandemije. Trenutno se kolje 17.000 svinja dnevno, a osoblje radi u dve smene.

Zatvaranje fabrike kompanije Tenis dovalo je do problema na tržištu svinjskog mesa. Da bi se pomoglo klaničarima koji su imali probleme u radu optimalna težina svinja za klanje povećana je za 7 kilograma. Međutim, ova mera ne ide na ruku klaničarima koji nisu imali problema u poslovanju tokom pandemije.

Primeri zaražavanja radnika u klanicama prijavljeni su i u Holandiji, Belgiji, Danskoj, Irskoj i Grčkoj.

Ispitujući slučaj zaražavanja u Tenisu utvrđeno je da se virus, u delu pogona gde se radi obrada mesa, može preneti i na udaljenost od osam metara.