banner-image

Sunoko: počinje kampanja prerade šećerne repe, cena 34 evra

Kompanija Sunoko počinje kampanju prerade šećerne repe u Proizvodnom centru Vrbas, a očekuje se da u toku kampanje bude proizvedeno oko 250.000 tona šećera. U ovogodišnjoj kampanji, sve tri „Sunokove” šećerane – u Vrbasu, Pećincima i Kovačici, radiće u optimalnom kapacitetu, a kako poručuju iz kompanije, očekuje se i više nego dobra sezona i pored svih izazova, posebno u toku setve i prvom delu vegetacije.

„Ove godine, uprkos okolnostima tokom marta i aprila, posejano je između 36.000 i 37.000 hektara šećerne repe, a tokom same kampanje prerade repe očekujemo natprosečne rezultate. Dobrom organizacijom i edukacijama koje je sprovodio tim našeg sirovinskog sektora pod okriljem Istraživačko-razvojnog centra Sunoko koji je u osnivanju, uspeli smo da zajedno sa našim proizvođačima unapredimo pre svega zaštitu od bolesti lista koja je ove godine daleko efikasnija u odnosu na ranije godine“, izjavio je Slobodan Košutić, direktor kompanije Sunoko.

Govoreći o uslovima ugovaranja proizvodnje šećerne repe, istakao je da su oni za 2021. godinu i pored izazova na tržištu šećera, povoljniji u odnosu na ugovor za 2020. godinu:

„Želimo da pružimo punu podršku poljoprivrednim proizvođačima da se što pre opredele za ovu proizvodnju i na vreme započnu sve aktivnosti vezane za uspešnu proizvodnju šećerne repe. Ponuđenim uslovima stimulišemo najbolje proizvođače da na vreme planiraju proizvodnju i pristupe analizama zemljišta, đubrenju i osnovnoj obradi zemljišta, jer će samo na taj način i očekivani prinosi biti veći. Osnovna cena od 34 evra po toni plative repe sa bonusom za proizvođače koji ostvaruju natprosečnu digestiju, ostaju nepromenjeni u odnosu na ugovor iz 2020. Dodatak u odnosu na prethodni ugovor je bonus u visini polovine vrednosti preuzetog semena za zasnivanje ugovorene proizvodnje“, dodao je Košutić.

Pored finansijskih uslova, kompanija Sunoko proizvođačima obezbeđuje i najkvalitetnije repromaterijale po veoma povoljnijim uslovima na tržištu i mogućnost avansnog finansiranja proizvodnje. Takođe, za male proizvođače obezbeđena je pomoć u vađenju šećerne repe, saopštila je kompanija.

Kako je istakla, na evropskom i svetskom tržištu takmičenje je moguće samo sa povećanjem prinosa, te je veoma važno da se utiče na njegov rast. Dugoročno gledano, na taj način može se obezbediti konkurentnost ove linije poljoprivredne proizvodnje.

Dodatno, kompanija Sunoko aktivno radi na digitalizaciji procesa, te ove godine u Proizvodnom centru Kovačica testira i aplikaciju E-otpremnica koja će omogućiti potpunu digitalizaciju dokumentacije u procesu dopremanja šećerne repe. Na taj način, najveći proizvođač šećera u Srbiji spremno će dočekati period u kojem će, kako je i najavljeno od strane države, zakonska regulativa omogućiti punopravno korišćenje elektronskih dokumenata.

Kompanija Sunoko, članica MK Group, sa svoja tri proizvodna centra najefikasniji je proizvođač šećera u jugoistočnoj Evropi sa godišnjim izvozom od 150.000 tona. Izvozna tržišta su najvećim delom zemlje u regionu, imajući u vidu cilj kompanije da ostvari lidersku poziciju na Balkanu.