banner-image

Lidea, nova kompanija na tržištu semena, a već u prvih deset

Od 1.septembra 2020, brendovi EURALIS Semences, CAUSSADE Semences, FCS, CODISEM i ACTISEM pripadaju novoj internacionalnoj kompaniji Lidea, već sada jednoj od top deset semenskih kompanija globalno.

Kako saopštavaju iz Lidee, nova kompanija će doprineti razvoju poljoprivrede i pružiti još veću podršku distributerima i poljoprivrednicima u promenama koje dolaze, a posebno vodeći računa o očuvanju profitabilnosti farmi i gazdinstava.

-Udruživanje EURALIS Semences i CAUSSADE SEMENCES Group nastalo je iz želje dve kompanije da iskoriste svoje komplementarnosti u pogledu biljnih vrsta, istraživanja, proizvođačkih postrojenja i tržišta. U biznisu sa jakom konkurencijom, ovo udruživanje daje nekoliko prednosti. Kao prvo, omogućava novoj kompaniji da dostigne veličinu, jer se udruživanja kompanija povećavaju poslednjih godina. Drugo, nudi mogućnost nastavka industrijskih i istraživačko-razvojnih ulaganja neophodnih za razvoj aktivnosti i na taj način omogućava značajno jačanje pozicije brendova prisutnih na evropskom tržištu – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je rezultat širok spektar proizvoda, sorti i hibrida, koji su prepoznati kod proizvođača i distributera, kao i ambicije nove kompanije da se razvija na postojećim i novim teritorijama.

“Sa boljom geografskom pokrivenošću, kritičnom veličinom i sposobnosti da se osloni na čvrsta partnerstva, ambicija kompanije Lidea je da postane jedan od ključnih igrača na međunarodnom tržištu. Izazovi koje treba ostvariti su brojni i uzbudljivi. Kreiraju pozitivnu dinamiku koja je ujedno i motiv našim timovima”, kazao je Pierre Flye Sainte-Marie, CEO kompanije Lidea.

Nova kompanija ima više od 2.000 zaposlenih, 350 miliona evra godišnji promet, osam proizvodnih postrojenja (doradnih centara) u Francuskoj, Ukrajini, Španiji i uskoro Rusiji, 17 istraživačkih stanica u Evropi i više od 30 miliona evra godišnjih investicija u istraživanje i razvoj i postrojenja. Semensku proizvodnju ima na 45.000 hektara u pet zemalja, a reč je o uzgoju kukuruza, suncokreta, uljane repice, pšenice, krmnog bilja, sirka, soje i mahunarki.