banner-image

Do kraja septembra otvoren konkurs za IPARD ruralni turizam, veliko interesovanje

Do kraja septembra otvoren je javni poziv za investicije u ruralni turizam preko IPARD programa. Kako se može čuti u konsultantskim agencijama koje pomažu poljoprivrednicima, preduzetnicima i privrednicima da pripreme IPARD projekte, veliko je interesovanje za ovaj javni poziv. Velika je i pomoć iz EU kase – oni koji realizuju investicije u skladu sa IPARD pravilima i procedurama mogu da računaju na podršku od čak 300.000 evra po projektu.

Pomenimo, IPARD program je finansijski instrument za podršku EU u oblasti ruralnog razvoja i poljoprivrede. Pomoć je namenjena direktno korisnicima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima – pravnim i fizičkim licima, a odgovornost za upravljanje ovim programom i njegovo sprovođenje u Srbiji snose Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za agrarna plaćanja.

Novina ove godine je Mera 7 – Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, koja se odnosi na seoski turizam. Inače, ovo je prvi put da se ruralni turizam u Srbiji finansira preko IPARD fonda.

-Iz EU budžeta, a delom i iz nacionalne kase za izgradnju i rekonstrukciju objekta za smeštaj ugostiteljstvo ili pak njihovo opremanje izdvojeno je ozbiljna suma novca – 2,3 milijarde dinara. Konkurs je otvoren tri meseca. Najveći iznos IPARD podrške po korisniku je 300.000 evra, a povraćaj koji se za investiciju može dobiti je do 65 odsto. Sudeći po interesovanju potencijalnih investitora prijava na javni poziv biće dosta – kaže Ivana Serdar iz Smart IPARD konsultatnstke kuće.

Ona podseća i na niz novina koji se odnose na ruralni turizam:

-U IPARD projektima koji se odnose na ruralni turizam postoji niz novina u odnosu na projekte i javne pozive koje smo do sada imali, a to su pozivi za sufinansiranje investicija u nabavku mašina i mehanizacija izgradnju i opremanje Farmi skladišnih prostora – staklenika voćnjaka ili pak objekata za preradu voća, povrća, mesa, mleka i jaja i grožđa. Procedura nije jednostavna naročito ako je reč o izgradnji i adaptacija objekta, a takvih investicija je najviše u okviru ove mere, napominje Ivana Serdar. –  Korisno je za sve zainteresovane da znaju da je prvi uslov za učešće u ovom javnom pozivu, bilo da konkuriše fizičko lice, preduzetnik, mikro ili malo preduzeće, gazdinstvo upisano u registar poljoprivrednih gazdinstava, u aktivnom statusu. Kada se investicija privede kraju mora biti ispunjeni i uslov koji se odnosi na kategorizaciju seoskog domaćinstva odnosno objekta za smeštaj gostiju.

Dakle, prvi korak u bavljenju seoskim turizmom jeste osnivanje poljoprivrednog gazdinstva u okviru kojeg će se odvijati i usluga seoskog turizma. Dok objekti u kojima se pružati ugostiteljske usluge u seoskom turističkom domaćinstvu moraju da budu kategorisani i da ispunjavaju minimalne tehničke i sanitarno higijenske uslove.

Ljubodrag Tatić iz Potisja prati duži niz godina IPARD fondove. Trenutno mu je u planu da adaptira stari salaš preko IPARD poziva za meru 7 i  diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja.

-Mislim da kraj u kojem ću da pokrenem seoski turizam ima potencijala i da će sve to da zaživi pogotovo u ovoj situaciji kada se sve više okrećemo domaćem turizmu i kada je u svetu popularan ruralni turizam. Sve se više ljudi odlučuju za boravak u prirodi na selu, a ovaj deo Vojvodine nema dovoljno kapaciteta da zadovolji sve potrebe, a ima mnogo atrakcija i potencijala. Pošto pratim IPARD program od početka, od 2018. zbog nekih drugih investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, znao sam da će biti raspisan i ovaj konkurs za seoski turizam pa sam se i pripremao. Trenutno radimo na izradi poslovnog plana i prikupljanju ponuda od izvođača građevinskih radova i dobavljača opreme. Išao sam u lokalnu samoupravu da vidim šta mi je sve potrebno za dobijanje dozvola za rekonstrukciju ustvari rešenja za izvođenje radova, kaže Tatić.

S. Kuprešanin