banner-image
banner-image

Počela berba grožđa u Banatu, vinogradi obećavaju dobro vino

Iako nema vinograda kao nekad, sever Banata polako se vraća vinogradarskoj tradiciji. Upravo tu tradiciju na poseban način čuvaju članovi udruženja „Šasla“ iz Iđoša, pa već dve decenije organizuju i takmičenje najupešnijih proizvođača kvalitetnih vina. 

Već tokom ovog vikenda počinje berba ranih sorti grožđa, a do kraja septembra i početkom oktobra na red stižu i kasnije sorte. Iako vremenski uslovi proletos nisu pogodovali vinovoj lozi, vinogradi u okolini Iđoša ipak obećavaju dobar rod i kvalitetno vino.

„Ova godina je baš loše počela, proletos su bile padavine i hladnoća, pa je to uticalo i na kasnijie kretanje loze. Plašili smo se kako će se to odraziti, ali evo, već pred berbu, loza se dobro održala, grožđe je zdravo“, kaže Branilsav Brojčin, predsednik UO udruženja „Šasla“ iz Iđoša.

Nastavljajući najčešće porodičnu tradiciju, iđoški vinogradari posvećeno i sa posebnom ljubavlju brinu o svom, kako bi Banaćani rekli, čokoću. Još uvek ima i autohtonih sorti, ali na sve manjim površinama. Tako je i u vinogradu Milosava Nikolina.

„U vinogradu imam pet – šest sorti, a u čokotnom vinogradu imam i naše, autohtone sorte – slankamnku i prokupac. Ljudi se sve ređe odlučuju baš za te sorte, jer nemaju dobre prinose i nisu otporne na bolesti“, objašnjava Milosav Nikolin, vinogradar iz Iđoša

Na oko 20 ari sa hiljadu čokota, Milosav Nikolin proizvede svake godine oko hiljadu i 300 litara vina. A da je dobro, rekli su u zvanični degustatori, enolozi na takmičenjima i mnoge nagrade, priznanja za kvalitet vina koje je osvojio Milosav Nikolin.

Za razliku od proizvodnje na značajnim površinama velikih kompanija i vinarija, iđoški vinogradari i vinari bave se tom proizvodnjom pre svega iz ljubavi prema vinovoj lozi. I ne zaboravljaju da je gazda sluga vinograda.

U iščekivanju berbe i pravih procena prinosa i kivaliteta grožđa, vinogradari u Iđošu s ponosom nastavljaju tradiciju svojih dedova, očeva. Koliko su u tome uspeli, proveriće na dan svetog Trifuna, kada se u Iđošu okupljaju vinogradari i vinari iz čitave Vojvodine, a najbolja vina dobijaju i zvanične nagrade. Ali, do tada treba vredno raditi, a pomalo i uživati.

Izvor: RTV