banner-image

Srbija jedino u poljoprivredi može da parira EU, ostali sektori ispod proseka

Srbija bi učlanjenjem u EU osim 1,4% stanovništva, u nju unela i preko 2% od poljoprivredno-prehrambene (PP) ekonomije, i ovo je jedini ekonomski sektor gde smo nadprosečno razvijeni u odnosu na EU, u ostalim smo daleko ispod proseka, piše sajt Makroekonomija.

Ukoliko nas ne prime kao državu, povećaće broj stanovnika za 1,4%, ali ostaće bez ovog PP dodatka.

Postoji opcija i da nam unište PP sektor nekontrolisanim plasmanom svojih viškova, a da nas pri tome i spreče u kolektivnoj seobi, i to je najgori scenario: ostaćemo gladni na plodnoj i neobrađenoj zemlji.

Smrznuto voće se smatra proizvodom prehrambene industrije, jer je smrznuto, a ne poljoprivredne proizvodnje a u ovoj proizvodnji smo na drugom mestu u Evropi, nakon Poljske.  U ovom sektoru, kako piše Makroekonomija, povećali bismo proizvodnju EU za 34,23%, našim ulaskom u članstvo ove unije.

Kod cigareta stojimo malo lošije, jer se više proizvode Poljskoj, Nemačkoj i Rumuniji (nema podataka za Francusku i još par potencijalno većih proizvođača, ali ni Francuska od 2009. ne prijavljuje nikakvu proizvodnju), i ovde bismo dodali proizvodnji EU oko 13%.

Kod suncokretovog ulja smo četvrti proizvođač, nakon nama susednih Bugarske, Mađarske  i Rumunije i naš dodatak EU bio bi 8,05%.

Ukupno je 48 grupa proizvoda gde bi naš dodatak proizvodnji PP EU bio veći od uvećanja broja stanovnika koje će, sasvim izvesno imati ova unija našim prijemom u članstvo ili spontanim useljavanjem u Austriju, Sloveniju, Slovačku, Nemačku…