banner-image

U Nemačkoj prvi slučaj afričke kuge svinja

Nemačka je zabeležila prvi slučaj afričke svinjske kuge, što je zabrinjavajuće za zemlju gde je vrlo razvijen uzgoj i trgovina svinjama, rekla je danas nemačka ministarka poljoprivrede.

Virus svinjske kuge detektovan je na uginulom vepru pronađenom blizu nemačke granice sa Poljskom, u regionu Brandenburg koji okružuje Berlin.

Ministarka Julija Klekner je rekla na konferenciji za novinare da su sumnje potvrđene posle analiza urađenih u saveznoj laboratoriji Fridrih-Lefner specijalizovanoj za taj tip virusa.

Virus kao i konzumiranje inficiranog mesa nisu opasni za čoveka, podsetila je ministarka. Ipak prvi potvrđen slučaj ovog virusa je loša vest za nemačke uzgajivače i mogla bi da dovede u pitanje izvoz svinjskog mesa, posebno ka Aziji.

Virus je pre nekoliko meseci detektovan na veprovima u Poljskoj. Nemačka je čak podigla ogradu sa strujom na preko 100 kilometara na granici da spreči ulazak inficiranih životinja u Nemačku, javlja Beta.

Drastične mere su takođe preduzete poslednjih meseci u Nemačkoj kao upotreba pasa obučenih da pronađu uginule veprove, ili upotreba dronova.

Otkriće zaraženog uginulog vepra u Brandenburgu će dovesti do zabrane izvoza svinjskog mesa iz tog regina.

Od 2014. godine ovaj virus se širi među svinjama u zemljama na istoku i drugim delovima Evrope, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj, Srbiji, Ukrajini, Moldaviji, Slovačkoj, Rumuniji.

Jedini način sprečavanja širenja zaraze je ubijanje kontaminiranih životinja, što je pravi košmar za nemačke uzgajivače.

Nemačka proizvodi pet miliona tona svinjskog mesa godišnje, a polovina od toga je za strana tržišta. Ona je prvi izvoznik svinjskog mesa u Evropi.