banner-image

Raste otkupna cena meda, bagremov dostigao 6,20 evra za kilogram

Cene meda na svetskom tržištu rastu, a Savez pčelarskih organizacija Srbije objavio je novu cenu bagremovog meda u SPOS-ovom Pogonu „Naš med“, koja će važiti za pčelare čiji med kroz nekoliko dana kreće put kupca.

Ako u međuvremenu, do preuzimanja meda od pčelara, cena dalje bude rasla, pčelarima će biti isplaćena nova, veća cena. Čak i ako potpišu ugovor na jednu cenu, a cena poraste, biće im isplaćena nova cena, navode iz SPOS.

Osnovna cena kilograma bagremovog meda u otkupu je 5,74 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 6,1992 evra. 

Vlasnici Zlatne kartice lojalnosti SPOS-u imaju 0,5% veću cenu, odnosno 5,7687 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 6,230196 evra.

Vlasnici Dijamantske kartice lojalnosti SPOS-u imaju 0,6% veću cenu, odnosno 5,77444 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 6,2363952 evra.

Vlasnici Platinaste kartice lojalnosti SPOS-u imaju 1,6% veću cenu, odnosno 5,83184 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 6,2983872 evra.

Isplata meda se obavlja u celosti pre preuzimanja meda (tj. 90% procenjene količine, jer se smatra da greška u proceni ne može biti veća od 10%, a kad se med izmeri, pčelaru će se odmah nakon merenja doplatiti razlika, ili će pčelar vratiti višak novca ako je procena bila veća od 10% na štetu Pogona), odnosno par dana pre nego med napusti magacin pčelara.

Med se najpre uzorkuje, a preuzima nakon što analize pokažu da je dobar. Uzorkivači su uveliko na terenu od 12. avgusta. Iz SPOS mole sve zainteresovane pčelare da se jave što pre kako bi troškove uzorkovanja smanjili maksimalno, jer je preskupo više puta ići u jednu istu opštinu, nekad i nemoguće.