banner-image

Kina zbog kuge zabranila uvoz svinjskog mesa iz Nemačke

Kina je u subotu zabranila uvoz svinjskog mesa iz Nemačke nakon što je prošle nedelje u ovoj evropskoj zemlji, nadomak granice s Poljskom potvrđen prvi slučaj afričke svinjske kuge.  

Kineska zabrana uvoza od trećeg najvećeg dobavljača dolazi kada se najveći svetski kupac mesa suočava sa neviđenom nestašicom svinjskog mesa posle sopstvene epidemije smrtonosne svinjske bolesti. Zabrana Nemačkoj, koja je do sada snabdevala oko 14% kineskog tržišta svinjskog mesa, povećaće potražnju za mesom kod drugih glavnih dobavljača poput Sjedinjenih Država i Španije, povećavajući globalne cene, ocenjuje se u izveštajima svetskih agencija.

Nemački izvoz svinjskog mesa u Kinu vredi oko milijardu evra (1,2 milijarde dolara) godišnje, a obim se udvostručio u prva četiri meseca ove godine zbog sve veće potražnje nakon što je kineska proizvodnja opala za oko 20%.

Portparolka nemačkog Ministarstva za hranu i poljoprivredu potvrdila je zabranu, dodajući da je ministarstvo ostalo u pregovorima sa kineskom vladom po tom pitanju. Nemačko udruženje poljoprivrednika DBV pozvalo je nemačku vladu da nastavi razgovore sa Kinom o korišćenju regionalne zabrane uvoza koja uključuje samo lokalno područje u kojem je pronađen slučaj ASF, umesto opšte nacionalne zabrane uvoza.

Ogromna prodaja svinjskog mesa u Kini uključuje ogromne količine svinjskih ušiju, stopala i repova. Teško se jedu u Evropi, a zabrana je stvorila veliku zabrinutost među nemačkim poljoprivrednicima oko toga gde se to sada može prodati, rekao je predsednik DBV Joachim Rukvied.

S. K.