banner-image

U „zelenoj učionici“ deca učila o prirodi i očuvanju životne sredine

Udruženje „Naša zemlja“ – centar za održivi razvoj ruralnih područja, u saradnji sa partnerima Konjičkim klubom „Donjon“ i Udruženjem animatora „Anima“, realizovalo je radionice na otvorenom sa decom predškolskog i školskog uzrasta u sklopu projekta „Zelena učinica – Green Classroom“.

Radionice su održane pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, koje je pružilo podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine  u 2020. godini.

Druženje sa predškolarcima i decom školskog uzrasta uz učenje o ekologiji i doprinosu koji i deca mogu dati u očuvanju životne sredine organizovano je na Pejićevim salašima, nadomak Novog Sada.

Kroz igru i kreativne radionice deci su približeni pojmovi  i značaj ekologije i zaštite životne sredine u smislu izazova klimatskih promena, načina racionalne upotrebe energije i mogućnosti smanjenja zagađenja. Deca su upoznata su sa selom, atarom, domaćim životinjama, pravili su radove na temu ekologije i reciklaže, a izradili su i prirodne preparate na bazi koprive i drugog bilja za prskanje useva bez zagađenja.

Organizatori smatraju da se na ovaj način može uticati da se deci podigne znanje i svesnost o očuvanju životne sredine, odnosno o izgrađivanju pozitivnog stava i života u skladu sa prirodnim okruženjem.

Tema na koju se je odnosi projekat čija je realizacija pomognuta iz budžeta Ministarstva zaštite životne sredine je zaštita prirode, a kroz radionice sa školarcima i mlađom decom pokazano je da su oni najvažnija karika u lancu očuvanja životne sredine i njene budućnosti. Menjanjem svakodnevnih navika i učenjem o značaju prirode, proizvodnje i upotrebe zdrave hrane, dobrobiti životinja i celog ekosistema najmlađi će sutra imati drugačiji, pozitivniji odnos prema životnoj sredini, poručili su organizatori.

S. K.