banner-image

Izgradnja sveta u kojem želimo da živimo – mogućnosti za ruralna područja

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen govorila je juče u Evropskom parlamentu o dostignućima u protekloj godini i predstavila prioritete za predstojeći period.

Početkom 2020. godine, pandemija koronavirusa potresla je Evropu i svet, a situacija je postala vanredna i pogodila je svaku zemlju, region i čoveka. Evropska unija i njene države članice odlučno su reagovale na pružanje podrške radnicima i preduzećima, kazala je ona.

Posebno je istakla izuzetne mere za podršku poljoprivredno-prehrambenom sektoru usvojene u aprilu i maju 2020. godine koje uključuju:

* zelene trase za kretanje robe unutar EU

* veći nivo plaćanja u okviru Zajedničke poljoprivredne politike – ZPP

* pomoć za skladištenje mleka i mesnih proizvoda

* fleksibilnost u primeni programa tržišne podrške za vino, voće i povrće, maslinovo ulje, pčelarstvo i školsku šemu EU

* izuzetno odstupanje od pravila konkurencije EU u sektorima mleka, cveća i krompira

 

Uprkos pandemiji, rad na strateškim prioritetima Komisije nikada nije prestao, a jedan od njih je i Evropski zeleni dogovor, navela je predesednica Evropske komisije.

Komisija je u maju predstavila nove strategiju biodiverziteta, istovremeno vodeći računa o tome da je reforma ZPP kompatibilna sa ambicijama Zelenog sporazuma, kazala je ona i dodala da će  strategije ojačati, okupiti prirodu, poljoprivrednike, preduzeća i potrošače da rade na konkurentnoj održivoj budućnosti.

„Ovo je ogromna prilika i preduslov za revitalizaciju ruralnih područja. Tek tada mogu u potpunosti iskoristiti svoj potencijal i privući više ljudi i investicija“, istakla je von der Leien.

U poljoprivredu dolazi digitalna revolucija

Predsednica EK naglasila je da poverenje građana u evro veliko, ukazala je na neophodnost daljeg razvoja infrastrukture, što je preduslov za razvoj i stvaranje boljih uslova za život u ruralnim područjima. Takođe, istakla je značaj novih tehnologija, posebno veštačke inteligencije.

„Bilo da je reč o preciznoj poljoprivredi, tačnijoj medicinskoj dijagnostici ili sigurnoj autonomnoj vožnji, veštačka inteligencija otvoriće za nas nove svetove“, kazala je ona. 

Osvrnuvši se na region zapadnog Balkana naglasila je da će uskoro Brisel predstaviti paket privrednog oporavka za ovaj deo Evrope, koji će sadržati brojne investicijske inicijative u toj regiji.

S. K.