banner-image

Prijepolje raspisalo tri javna poziva, poljoprivrednicima 20 miliona dinara

Opština Prijepolje raspisala je tri javna poziva namenjena poljoprivrednim proizvođačima za nabavku poljoprivrednih mašina i mehanizacije,  stoke i veštačkog  osemenjavanja  životinja.

Za te  namene iz opštinske kase izdvojeno je 20 miliona dinara.

Prema rečima Zorana Despotovića, člana OV zaduženog za poljoprivredu, aktuelna su tri konkursa namenjena poljoprivrednicima .

“ Javni poziv za  nabavku  nove opreme  i mehanizacije  traje do 15. oktobra . Za ta sredstva planirano je 2,8 miliona dinara, a sredstva se mogu iskoristiti za  nabavku opreme za mužu, skladištenje i  hlađenje mleka,  za orezivanje voća  i uklanjanje biljnih ostataka usled rezidbe, poput trimera, tarupa  i električnih makaza.  Subvencije se takođe mogu iskoristiti i za nabavku opreme za zaštitu bilja- –  pumpe, atomizeri, oprema za plasteničku proizvodnju kao i za  pčelarstvo  poput košnica i centrifuga “, kaže Despotović i dodaje da će konkursna dokumentacija biti objavljenja na sajtu grada , oglasnoj tabli i listu Polimlje.

Drugi konkurs za subvencionisanje poljoprivrednika tiče se  nabavke priplodnog materijala , junica od 12 do 24 meseca, kao i jagnjadi i  jaradi od tri do šest meseci.  Za te namene  predviđeno je devet miliona dinara, kaže Zoran Despotović i dodaje da nabavka sitne stoke mora ići preko pravnog lica kao i fizičkog, ako ima registrovanu firmu. Sa druge strane, za nabavku, odnosno kupovinu ili prodaju priplodnih grla i junica,dokument se mora overiti kod notara.

„ Maksimalan iznos za sitnu stoku je 300 hiljada dinara, a za krupniju stoku 400 hiljada dinara, kaže Despotović i dodaje da je za  treći konkurs , regres za veštačko osemenjavanje  opredeljeno tri miliona dinara i da traje do 16. oktobra.

Izvor:GZS