banner-image

Predloženo osnivanje Instituta za očuvanje tradicije, pirotski ćilim prvi na listi

Pirotski ćilim kao umetnički proizvod sa zaštitćenim geografsklom poreklom nalazi se na nacionalnoj listi  nematerijalnog kulturnog nasleđa. Jedan je od tri srpska ćilima koja će, kako se očekuje, na predlog naše države dobiti zaštitu UNESCO, odnosno biće upisan na listu Svetske kulturne baštine, preneo je Dnevnik RTS.

Najnovija inicijativa je da se u Srbiji uvede institut „Čuvar tradicije“ i to najpre u Pirotu. To bi, kako se smatra, doprinelo očuvanju ćilima.

Prema rečima Violete Jovanović, predsednice „Etno mreže“ ovaj Institut bi uposlio žene, iz zadruge „Damsko srce“ koje se posvećano bave očuvanjem ovog zanata i prenošenjem znanja, prijemom diplomatskih poseta, organizacijama obuka, javnih časova, radionica za decu i mlade…

Čuvar tradicije je jedna mera koja zakonski donosi oslobođenje od poreza, kaže Slavica Ćirić, predsednica zanatske zadruge „Damsko srce“, dok se Miloš Colić, zamenik gradonačelnika zalaže i da se u Pirotu izgradi Muzej ćilimarstva.

Inače, geografsko poreklo pirotskog ćilima, poznatog brenda ovog grada zaštićeno je 2002. godine, a 2012 ovaj proizvod dospeo je na nacionalnu listu  nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Elaboratom  o zaštiti geografske oznake porekla imena „ Pirotski ćilim“, precizno su definisani strogi kriterijumi za izradu originalnog pirotskog ćilima koji može da sadrži 95 šara i 122 elementa. Ovaj ćilim ima tradiciju izrade dužu od pet vekova. Prepoznatljiv je po stilizovanoj ornamentici, bogatstvu šara i boja, dugotrajnosti, kao i po tome što ima dva lica i nema naličje.

S.K.