banner-image

Kikindski Dani ludaje: Najteža bundeva 588,5 kilograma

Nisu na jubilarnoj i najstarijoj kikindskoj turističkoj manifestaciji srušeni lane postignuti apsolutni rekordni, ali su vrhunski odgajivači dominirali i na 35. “Danima ludaje”. Sada već četvorostruki pobednik, Dušan Jankov iz Čuruga, nije uspeo da nadmaši sebe i potuče prošlogodišnji rekord kad je u Kikindu doneo džinovsku 639,5 kilograma tešku bundevu, navedeno je na zvaničnom sajtu Grada.

-Vaga se danas zaustavila na 588, 5 kilograma i to je bilo dovoljno za prvo mesto i novčanu nagradu od 100.000 dinara. Zadovoljan sam ovim rezultatom. Poput drugih odgajivača, trudio sam se da dam sve od sebe. Za vrhunski rezultat je potrebno i vrhunsko seme, koje se nabavlja iz inostranstva. Cene se kreće od nekoliko desetina do nekoliko stotina evra. Čak 50 odsto uspeha nosi upravo seme,  priznao je ovaj magistar fitofarmacije i nekrunisani kralj “Dana ludaje”. Da Kikinđani na ovom planu ne zaostaju, potrudio se naš sugrađanin Goran Lazić. Ginisov rekorder je i na 35. “Danima ludaje” bio je upečatljiv, a kućni budžet popravio za 140.000 dinara. Sto hiljada pripalo mu je za prvo mesto u kategoriji najdužih ludaja, a treće mesto je uzeo u kategoriji najtežih bundeva:

– Odnegovao sam i ovde doneo 312 centimetara dugačku tikvu. Prošlog septembra, na takmičenju u slovenačkom mestu Mozirje kod Ljubljane, postavio sam novi svetski rekord sa tikvom od 395, 4 centimetara. Pored kvalitetnog semena, za vrhunske rezultate neophodni su povoljne vremenske prilike, navodanjavanje, ali i nega i zaštita. I tako skoro osam meseci, dok tikva ne stigne na merenje. Prošla godina bla je uspešnija, budući da sam postao Ginisov rekorder- priznao je Lazić.

Za novčane nagrade u dve konkurencije, na ovogodišnjim “Danima ludaje” našlo se sedam teškašica i devet vižljastih ludaja. Najboljim odgajivačima čestitali su gradonačelnik Nikola Lukač i njegova zamenica Dijana Jakšić Kiurski. Odgajivač iz Uljme gradonačelnika Kikinde iznenadio je neobičnim poklonom- rakijom od duleka, uz konstataciju da je red da oni koji darivaju najbolje proizvođače, nešto i dobiju od njih:

-Uspeli smo da ipak organizujemo jubilarne 35. “Dane ludaje” i to je najvažnije. Ponosan sam na organizaciju, ali i postignute rezultate. U relativno kratkom vremenskom periodu, osmislili smo i realizovali manifestaciju. Poseban pečat lepoj slici dao je nezaobilazan “Banatski fruštuk”- kazao je Lukač.