banner-image

Pivo od bundeve u Banatu ide kao alva

Na jubilarnim 35. Danima ludaje u Kikindi rekordi nisu oboreni, ali se učinak odgajivača u ovoj sezoni pokazao sasvim solidan, jer je na vagi  najteža bundeva Dušana Jankova iz Čuruga pokazala 588,5 kilograma, dok je u takmičenju za najduža tikvu pobednik Goran Lazić iz Kikinde sa plodom dugim 312 centimetara. Pored pehara pobednicima su pripale novčane nagrade od po 100.000 dinara, dok su drugoplasirani i trećeplasirani uz pehare dobili 60.000, odnosno 40.000 dinara.

Domaćini i organizatori iz Kikinde su dvodnevnu manifestaciju priredili uz skromniji program, poštujući epidemiološke mere, ali ističu da je najvažnije da su sačuvali kontinuitet najprestižnije i najposećenije turističke manifestacije na severu Banata. Na glavnom kikindskom trgu i ovog puta posetioci i gosti su mogli da uživaju degustriajući specijalitete od ludaje i druge gurmanluke.

Pored poslastica koje su pripremile domaćice i članice udruženja žena iz Kikinde i okoline, interesovanje je privuklo pivo od ludaje koje je već drugu godinu u ponudi zanatske pivare Radice Panića iz Kikinde.

Pivo od ludaje, Radica Panić

Pivo od bundeve popularno je u Americi, a sve su prilike, i Banaćanima je sve milije. Dobri poznavaoci piva kažu da je bundevino poteklo od engleskih kolonista iz 18. veka. Najstariji poznati recept je objavljen 1771. godine, a prvo komercijalno pivo sa bundevom je skuvano u pivari Bufalo Bil u Kaliforniji osamdesetih godina prošlog veka.

– Prvi put smo domaće pivo od ludaje pravili prošle godine za Dane ludaje. To je sezonsko pivo začinjeno bundevom koja se prvo ispeče u rerni i doda se receptu za redovno svetlo pivo. Zadovoljni smo jer ovo pivo dosta dobro ide, jer lane se popilo sve što smo napravili, a potražnja je dobra i na ovogodišnjoj manifestaciji – kaže Panić.

Sladoled i sušena ludaja podižu vrednost proizvodnje na njivi

Sladoled sa ukusom ludaje prvi put je ponudila Smilja Francuski. Ona inače drži pokretnu sladoledžinicu, a sladoled sa ludajom je pripremila zbog Dana ludaje.

– Jedini recept sam pronašla na internetu i pravi se kao svi drugi voćni sladoledi, samo što je ludaja pečena tako da je ukus kao pita od bundeve. Kikinđani inače vole ukus bundeve, tako da su pohrlili da probaju sladoled – zadovoljna je Smilja Francuski.

Kikinda je poznata kao prestonica ludaje, Nikola Filipović iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Banatska lenija” smatra da šansu za prodor na tržište ima i sušena ludaja, koju su ponudili za degustaciju na štandu “Banatske lenije”.

– Ovo je jedan proizvod sa dodatom vrednošću, što je jako bitna stavka i pravi je priroddni slatkiš kojim možete ponuditi goste kada vam dođu, ili kao poklon. Logično je da iz Kikinde se ponudi proizvod od ludaje u specifičnom sušenom obliku. Verujemo da će to u narednom periodu biti komercijalna priča, što rešavamo sa Gradskom upravom Kikinde, tako će se sušana ludaja ponuditi u maloprodajnim objektima. U prirpemi sušene ludaje moramo još da koristimo fruktozni šećer kao prirodni konzervans, što je jedini dodatak u ovom proizvodu, dovoljno dugo može da stoji i interesantan je za konzumiranje, objašnjava Nikola Filipović iz Udruženja “Banatska lenija”.

Nikola Filipović

-Zbog velikog interesovanja hoćemo da uđemo u komercijalnu proizvodnju, pa ćemo prvo uraditi projekat koji treba da pokrije proizvodnju, ubiranje plodova u poljoprivrednim gazdinstvima i neophodnu infrastrukturu, a udruženje ili zadruga biće pravno lice koje će se baviti pripremom i plasmanom proizvoda na bazi sušene bundeve, da na najkvalitetniji način dođemo do korisnika na tržištu – kaže Filipović.

Dobro seme i nekoliko stotina evra

U takmičenju za najteže bundeve drugoplasirana je Dijana Vukadinović iz Jarka (431,5 kg) a trećeplasirani Goran Lazić iz Kikinde (330 kd). Kod najdužih tikava drugo mesto osvojio je  Stevan Marić iz Jarka sa tikvom dugom 290 centimetaram a treće mesto pripalo je Ištvanu vargi iz Temerina sa tikovm od 284 centimetra. Nasjboljim odgajivačima bundeva i tikava nagrade su uručili gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač i njegova zamenica Dijana Jakšić Kiurski.

Dušanu Jankovu je ovo bila četvrta pobeda na Danima ludaje. On je rekao da je zadovoljan pobedom, iako nije uspeo da dostigne lanjski rezultat kada je postavio rekord kikindske manifestacije sa bundevom teškom 639,5 kg.

Dušan i Ružica Jankov

– Svi mi odgajivači trudimo se da damo sve od sebe. Pobednica je po gabaritima bila na prošlogodišnjem nivou ali očigledno da je zbog manjka gustine ili debljine manjka mesa bila lakša, pa smo dobili težinu malo skromniju nego prošle sezone – izjavio je pobednik za najtežu bundevu Dušan Jankov. – Potrebno je vrhunsko seme  koje se uglavnom nabavlja iz inostranstva na aukciojama ili prijateljskoj bazi, a cena mu se kreće od nekoliko desetina do nekoliko stotina evra, a zna se po onoj narodnoj – kakva setva, takva i žetva. Polovinu uspeha nose seme i genetika, a taj potencijal treba ispratiti  do kraja negom useva u čemu mi je dragocena podrška i pomoć majke Ružice.

Svetski rekorder i Ginisovac Goran Lazić, koji je odnegovao tikvu kraću od prošlogodišnje kaže da je za uspeh potrebno da se sklope dobro vreme, da temperature budu ujednačene i da se posveti pažnja negovanju, đubrenju i zaštiti useva, kao i svakoj drugoj biljci.

–  Potrebno je skoro osam meseci negovanja useva, podigao sam za uzgoj bundeva i tikava i plastenik ali nisam stavio mrežu koju sam planirao protiv vašiju i imao sam i napad virusa na bundeve pa bi da nije toga sigurno bio bolji učinak. Koristio sam američko seme, međutim, pogrešio sam i nikada više neću koristiti američko seme jer se moje domaće seme lane pokazalo daleko bolje – rekao je Lazić,

Irena Nađ