banner-image

Ogroman broj samoubistava među američkim poljoprivrednicima

Među američkim poljoprivrednicima samoubistavo je često, gotovo je triput veće od nacionalne stope, a u poslednje vreme situacija se pogoršava.

Kako piše Ekonomist, nepovoljniji uslovi proizvodnje izazvani klimatskim promenama, nedavne finansijske teškoće i pandemija samo su povećali nevolje koje su zadesile ovu populaciju stanovništva. ⁠ ⁠

Nedavne poplave, požari i oluje uništili su milione hektara useva. Niske cene roba, visoke takse i teža situacija na tržištu doprinosi finansijskom stresu. Ulje na vatru dolila je pandemijska kriza – potražnja za hranom i pićem naglo je padala kako su se škole i restorani zatvarali. ⁠

Samo sat vožnje od Madisona, glavnog grada Viskonsina, krave pasu na brežuljcima i kukuruzna polja zlate se na serpentinskim zaleđima. Loganville, grad sa samo 300 ljudi, je poljoprivredno područje. Ali farmi je manje nego nekada, piše Ekonomist.

Navodi primer farmera Rendi Rokera, lokalnog mlekara, koji ponekad vozi okolo brojeći nekoliko preostalih gazdinstava. Tokom Velike recesije, Roker je bio jako zabrinut za posao. Duboko zadužen, razmišljao je o samoubistvu. Ali tek kada se jedan od njegovih komšija, Leon Stac, ubio 2018. godine, Roker je shvatio da se i drugi farmeri bore sa depresijom.

Ubrzo nakon toga, počeo je da organizuje ono što će postati Farmer Angel Netvork, grupa za podršku lokalnim poljoprivrednim porodicama.

U izveštaju koji je ranije ove godine objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navedeno je da je stopa samoubistava kod farmera u SAD tri puta veća od nacionalne. Iako šokantna, visoka stopa samoubistava među poljoprivrednicima nije nova. Problem datira barem iz osamdesetih, kada su visoke kamatne stope i smanjenje izvoza bacili poljoprivredu u krizu.

Štaviše, „postoje višegodišnje stvari koje potiču iz poljoprivrede koje su stresne“, kaže Ališa Harvi iz neprofitne organizacije Farm Aid. Poljoprivrednici, naime, gledaju na pijace, trgovinu i vremenske prilike na drugačiji način nego drugi – zavise od neba i prodaje.

Nije samo tako u Americi. Kako su pre par meseci preneli francuski mediji, i u toj zemlji podaci su zabrinjavajući. Iako su Francuzi tradicionalno posvećeni poljoprivredi, često se zbog posla i ubijaju, a o tome je snimljen i film “U ime zemlje” koji je emitovan prošle godine.

Poljoprivrednici svakodnevno imaju posla od jutra do sutra, malo imaju vremena za porodicu i slabo viđaju supruge i decu, a takođe imaju velike obaveze i troškove prema državi i bankama. Zbog velikog broja izdataka i obaveza prema bankama, mnogi poljoprivrednici izvrše samoubistvo, a prema podacima francuskog Poljoprivrednog socijalnog osiguranju (MSA), jedan farmer ili ratar dnevno oduzme sebi život.