banner-image

VOICE: Al Dahra dobila još jednog arapskog vlasnika

Dve arapske firme, kupovinom paketa akcija, zajednički će imati kontrolu nad kompanijom Al Dahra iz Abu Dabija u čijem okrilju je nekoliko preduzeća u Srbiji, uključujući i PKB.  

Kontrolu nad privrednim društvom Al Dahra (Al Dahra Group Sole Proprietorship LLC) uz kompaniju Baynunah Agriculture LLC imaće ubuduće i Grainveta Limited. S obzirom na to da je Al Dahra prisutna i u našoj zemlji, ove dve kompanije obratile su se Komisiji za zaštitu konkurencije Republike Srbije podnoseći prijavu koncentracije na tržištu. Prijavu su poslale u junu, a naša im je komisija dala pozitivan odgovor u roku od dvadesetak dana, u skraćenom postupku. Reč je o kompanijama o kojima nema dostupnih podataka u javnosti – Baynunah Agriculture LLC i Grainveta Limited nemaju korporativne prezentacije i sajtove, a o poslovanju se ne može videti ni na službenim stranicama privrednih institucija u Abu Dabiju.

Komisija je u rešenju o odobrenju koncentracije navela da su dve arapske firme podnele i zahtev za zaštitu određenih podataka sadržanih u prijavi koncentracije, što je u skladu s našim zakonom. Stoga je Komisija o ovom zahtevu odlučila posebnim zaključkom o zaštiti podataka.

U obrazloženju se navodi da je Baynunah Agriculture LLC društvo sa ograničenom odgovornošću iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, osnovano u cilju sprovođenja predmetne koncentracije kao matično društvo Al Dahra grupe društava, specijalizovanih i aktivnih u oblasti poljoprivrede.

“Ova grupa društava ima aktivnu strategiju stranih investicija, putem preuzimanja društava i preduzimanja zajedničkih ulaganja sa specijalizovanim proizvođačima hrane širom sveta, a poseduje veliku imovinsku bazu, uključujući zemljište od 300 hiljada hektara, 15 stočnih i proizvodnih postrojenja, tri glodalice pirinča i dve glodalice brašna”, navodi se u obrazloženju.

Komisija za zaštitu konkurencije objašnjava da drugi podnosilac prijave – Grainveta Limited do sada nije bio prisutan na tržištu Srbije, te da je njegov osnivač javno akcionarsko društvo u vlasništvu države Abu Dabi.

Al Dahra LLC je preko svojih zavisnih društava (Al Dahra Holding SP LLC i Al Dahra Capital SP LLC) prisutna na našem tržištu gazdujući u šest firmi. To su Al Dahra Srbija d.o.o. Padinska Skela koja se bavi uzgojem muznih krava, Al Dahra Rudnap d.o.o. Irig, koja ima voćnjake, Veterinarska služba Al Dahra Srbija d.o.o. Padinska Skela, Eko-Lab d.o.o. za upravljanje kvalitetom, PKB Agroekonomik d.o.o, te Društvo za savetodavne i stručne poslove u poljoprivredi Padinska Skela.

“Sva ova društva, aktivna na domaćem tržištu u oblasti poljoprivredne proizvodnje i plasmana prehrambenih proizvoda, predstavljaju predmet promene oblika kontrole u prijavljenoj koncentraciji”, navodi se u rešenju Komisije za zaštitu konkurencije.

Kako je agrobiznis upao u arapski galimatijas

Al Dahra se u Srbiji pominje još od 2013, kada je u Abu Dabiju tadašnji potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulahom bin Zajedom Al Nahjanom potpisao međudržavni sporazum o saradnji.

Al Dahra je po ugovoru sa Vladom Srbije trebalo da preuzme tadašnja preduzeća u restrukturiranju – Bačku iz Sivca, Jadran iz Nove Gajdobre, Mladi Borac iz Sonte i Agrobačku iz Bača. Nije poznato zašto taj sporazum nije poštovan i kako je Al Dahra ispala iz igre kada je o ovim firmama reč.

Ipak, ova arapska kompanija nije otišla iz Srbije. Godinu dana nakon prvog pojavljivanja u aranžmanu Vučića i bin Zajeda postala je većinski vlasnik firme Rudnap agrar Vojina Lazarevića, a 2015. i stopostotni vlasnik. Rudnap je tada imao voćnjak jabuka na 130 hektara nadomak Iriga.

Potom se Al Dahra kao ozbiljan igrač u srpskom agrobiznisu javlja 2018. kada je Ministarstvo privrede objavilo tender za prodaju imovine Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) po početnoj ceni od 104,5 miliona evra, što predstavlja pedeset odsto procenjene vrednosti imovine PKB-a. Na prodaju je ponuđeno 16.785 hektara zemljišta na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, kao i stoka, objekti, oprema, rezervni delovi i zalihe.

U oktobru iste godine Ministarstvo privrede Srbije potpisalo je sa kompanijom Al Dahra Srbija doo iz Iriga ugovor o prodaji imovine Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) po ceni od 105,055 miliona evra. Matična kompanija kupca bila je Al Dahra Agriculture LLC. Vojin Lazarević postavljen je tada za novog direktora Al Dahre Srbija doo Irig.

S. Gluščević, VOICE