banner-image

Korisna, a besplatna obuka za poljoprivrednike: Kako i zbog čega osigurati proizvode

Agencija Smart IPARD poziva sve zainteresovane poljoprivrednike i predstavnike agrobiznisa da se prijave za besplatnu onlajn obuku o osiguranju u poljoprivredi. Obuka će biti održana u sredu, 30. septembra u 18 časova. Organizuje se u okviru programa Razvoj finansijskih sistema u ruralnim oblastima u Srbiji – SRFP. Program sprovodi Nemačka razvojna banka KfW, zajedno sa partnerom, švajcarskom kompanijom BFC Consulting, a Smart IPARD je njihov partner.

Iako je primetan blagi rast interesovanja poljoprivrednika za osiguranje i dalje je procenat osiguranih gazdinstava nizak. Osigurano je najviše 12 odsto od ukupnih oko 3,4 miliona hektara korišćenog poljoprivrednog zemljišta, ali pritom valja imati u vidu činjenicu da mahom te oranice obrađuju velike firme, a da se tek oko pet odsto gazdinstava opredelilo za ovu vrstu zaštite svoje proizvodnje.

Pomenimo, moguće je osigurati ratarske kulture, voće, povrće, čokote vinove loze, sadni materijal, a osnovni rizici obuhvaćeni osiguranjem su grad, požar, udar groma, kao i oluja i poplava. Uz njih, postoje i posebni rizici, u koje spadaju izmrzavanje, gubitak količine i kvaliteta…

Tokom besplatnog predavanja koje će održati stručnjak u ovoj oblasti Aljoša Uzelac prisutni će dobiti sve neophodne informacije o tome kako u Srbiji funkcioniše osiguranje životinja, useva i plodova, kakva je procedura prilikom procene štete, kakve poljoprivrednik ima koristi i koji su rizici, koliko ga sve to košta, odnosno kako da na osiguranje gleda kao na investiciju a ne kao na trošak.

Link za prijavu za onlajn obuku je: https://forms.gle/tipGQDTZLaPe2qxF7

S. K.