banner-image

Saradnja sa DFC – Više milijardi evra za mala i srednja preduzeća

Prvi efekti saradnje sa kancelarijom Međunarodne finansijske razvojne korporacije (DFC) u Beogradu, biće vidljivi u novembru, a u pitanju je više milijardi evra za mala i srednja preduzeća.
To su izjavili ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, a prenosi Tanjug.
Mali je rekao da će prvi efekti saradnje sa DFC biti vidljivi već u novembru, te da je Srbija dolaskom DFC-a dobila tri ključne stvari – novu garantnu šemu, podršku za mikro, mala i srednja preduzeća i poziv američkim investitorima da dođu u zemlju.

– U pitanju su milijarde evra, za to smo dobili potvrdu. Dakle, ne znamo još tačan iznos, jer dosta zavisi i od nas i naših projekata, kao i od naših preduzeća, ali svakako da je reč o ogromnom novcu – rekao je Mali u intervjuu za Kurir.

Ministar je izrazio uvrenje da će uskoro doći do konkretnihjih dogovora imajući u vidu činjenicu da su Amerikanci brzi i efikasni i da je kancelarija otvorena dve i po nedelje nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

– Plan je da do kraja sledeće nedelje dobijemo konkretne predloge za garantnu šemu i za podršku mikro i malim preduzecima. Ukoliko su ti predlozi prihvatljivi, uz eventualne male korekcije, možemo da krenemo u usvajanje neophodnih dokumenata relativno brzo – rekao je on.

Čadež je izjavio da je otvaranjem regionalne kancelarije Međunarodne finansijske razvojne korporacije (DFC) u Beogradu praktično počela realizacija vašingtonskog sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

– To će privredi vrlo brzo doneti vidljive, konkretne koristi. Prva sredstva iz američkih fondova, kako je najavljeno, mogla bi da budu na raspolaganju već krajem novembra. I to onima kojima su u ovom trenutku najpotrebnija – malim i srednjim preduzećima – rekao je Čadež u intervjuu za Novosti.
Na pitanje da li je utanačeno sve oko otvaranja predstavništva PKS u Jerusalimu, Čadež je odgovorio da će prostor u jerusalimskom Margalit startap sitiju PKS biti na raspolaganju od 1. oktobra.
– S Vladom Srbije ubrzano radimo na preciziranju svih formalno-pravnih i tehničkih detalja i sporvođenju potrebnih procedura za otvaranje zajedničke kancelarije koja će se baviti razvojem ekonomskih veza sa Izraelom, posebno sardanje u oblasti inovacija – rekao je Čadež.