banner-image

Bakarnim preparatima protiv truleži plodova jabuke i kruške

Na području rada RC Čačak pregledom zasada jabuke i kruške, registrovano je prisustvo plodova sa simptomima truleži ploda (Monilia fructigena). Simptomi navedenog patogena prisutni su u zasadima gde nije sprovedena adekvatna hemijska zaštita i u voćnjacima koji nisu u intenzivnoj proizvodnji. 

Foto:PIS

Ova gljiva prezimljava u vidu micelije na zaraženim plodovima, a širi se putem konidija. U toku vegetacije infekcija plodova se najčešće ostvaruje preko povreda nastalih od grada, vetra, insekata itd. Zaraženi plodovi opadaju ili ostaju na stablu u vidu mumija. Takođe, plodovi mogu biti zaraženi i tokom skladištenja gde ova gljiva prouzrokuje crnu trulež.

Simptomi ovog patogena se ispoljavaju u vidu pojave smeđih pega, uglavnom na mestima povreda, gde dolazi do sporulacije gljive u vidu  koncentričnih krugova. Razvojem gljive dolazi do širenja pega pri čemu ceo plod može biti zaražen i dolazi do njegovog sušenja. Suvi plodovi opadaju ili ostaju na granama i predstavljaju izvor infekcije za sledeću godinu.

U cilju zaštite jabuke i kruške od ovog patogena veoma su važne preventivne mere kao što su:

–        sakupljanje i uništavanje zaraženih plodova;

–        rezidba i uklanjanje suvih grana, kao i njihovo iznošenje i spaljivanje;

–        formiranje rastresite krune voćaka;

–        suzbijanje insekata radi sprečavanja oštećenja.

Hemijske mere zaštite u cilju sprečavanja pojave truleži u skladištu preporučuju se u fazama sazrevanja plodova nekim od registrovanih fungicida. Veoma značajna mera je i primena preparata na bazi bakra u jesen kada opadne 70% lisne mase i nakon rezidbe nekim od preparata na bazi bakra.

Izvor:PIS