banner-image

Izmena uredbe o raspodeli IPARD podsticaja

Vlada Srbije usvojila izmene i dopune Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini koje se odnose na IPARD podsticaje. Tim izmenama, korisnicima sredstava, biće omogućeno da ostvare prava na isplatu u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u propisanom roku.

Prema tom dokumentu, IPARD budžet za ovu godinu je 3,4 milijarde dinara, dok je za naredne dve po 6,3 milijardi dinara. Ukupno, u IPARD fondu je za ovu godinu, 2021 i 2022. ostalo da se potroši 136 miliona evra. Podsetimo, u njemu je 175 miliona evra iz budžeta EU, a oko 43 miliona je iz nacionalnog budžeta. Sve u svemu, do sada, od početka realizacije IPARD programa ugovoreno je tek 35 miliona evra, a isplaćen manje od deset miliona, što je jako malo.

Preostali novac će biti upotrebljen za programe koji se odnose na unapređenje konkurentnosti i investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava (podsticanje podizanja novih višegodišnjih proizvodnih zasada, unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje).

Takođe, u investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda ribarstva (podrška unapređenja vina i rakije, kontrolne markice za poljoprivredno-prehrambene proizvode i evidencione markice za vino, nabavka opreme u sektoru mesa, mleka i piva).

U 2021, i 2022. trošiće se i pare za ruralni turizam iz IPARD fonda – još 2,2 milijarde dinara.