banner-image

IPARD daje pare i za bazene, api centre, restorane, parkove za decu…

Za podršku od 5.000 do 300.000 evra za investicije u ruralnom turizmu preko IPARD programa može se konkurisati do kraja oktobra ove godine, a širok je spektar prihvatljivih troškova – od izgradnje objakata za smeštaj turista, preko njihovog opremanja do izgradnje bazena, uređenja dvorišta, pristupnih puteva, mobilijara, dečijih igrališta, softvera i sajta. 

Generalno, prihvatljiva je izgradnja kategorisanih i pratećih objekata za pružanje turističkih usluga i kupovina mašina, mehanizacije i opreme za te objekte.

Uprava za agrarna plaćanja, preko koje se realizuju IPARD projekti, navodi nekoliko primera prihvatljivih investicija na javnom pozivu za ruralni turizam.

Api centar kao seosko turističko domaćinstvo

Pčelar Jozef Gašparovski pored kućice za apiterapiju u Bačkom Novom Selu, foto:Agrosmart

Recimo, na svom registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu, koje se pored ostalog bavi pčelarstvom, sa 120 registrovanih košnica, potencijalni IPARD korisnik namerava da u svojstvu fizičkog lica izgradi „api centar” u kojem bi se primenjivala apiterapija (terapija inhalacijom vazduha iz košnica i vibracijama koje prave pčele). Objekat koji planira da izgradi i opremi uz podršku IPARD fonda je
kuća za odmor, koja se sastoji od jedne prostorije za inhalaciju sa osam inhalacionih mesta, tri sobe za smeštaj među pčelama, sa po dva individualna ležaja, četiri standardne sobe sa francuskim ležajem u kojima nema košnica, kao i sobe za masažu medom.

Kao materijal za izgradnju objekta i opremanje enterijera biće korišćeno drvo, dok će se oprema za inhalaciona mesta nabaviti u Kini.
Ukupna vrednost investicije je manja od 100.000 evra.

Investicija je prihvatljiva za finansiranje, jer potencijalni korisnik ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Kako se do sada nije bavio pružanjem ugostiteljskih usluga, računaće se samo broj ležajeva koje planira da opremi u objektu, odnosno 14 individualnih ležajeva, što ne prelazi propisani maksimalan broj ležajeva. Objekat u kome će se obavljati apiterapija na kraju investicije treba da bude kategorisan kao seosko turističko domaćinstvo.

Teretana na otvorenom, bicikli… 

Preduzetnik, koji je i nosilac registrovanog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i već se bavi ugostiteljskom delatnošću van ruralnog područja, odlučilo je da proširi spektar aktivnosti i uvede rekreativni turizam, te da staru porodičnu kuću, koja se nalazi u ruralnom području, adaptira u objekat za smeštaj do 30 gostiju.

Foto: Turistička organizacija Bački Petrovac

Osim adaptacije, pejzažnog uređenja i kompletnog opremanja porodične kuće, poslovnim planom je predviđena izrada vebsajta, postavljanje „teretane na otvorenom”, kupovina 10 bicikala, kao i adaptacija pomoćnog objekta u restoran u kome bi se se pripremali tradicionalni specijaliteti.

Podnosilac zahteva za IPARD podsticaj u svom vlasništvu već ima dva kategorisana objekta van ruralnog područja, sa ukupnim kapacitetom za smeštaj 12 gostiju.

Međutim, u ovom slučaju njegova investicija nije prihvatljiva za finansiranje iz IPARD fonda, jer bi na kraju investicije ukupan broj individualnih ležajeva bio 42 (sabiraju se postojeći smeštajni kapaciteti i oni koji su predviđeni novim projektom), a Pravilnikom je utvrđeno maksimalno 30 individualnih ležajeva, u svim kategorisanim ugostiteljskim objektima za smeštaj, koje podnosilac zahteva ima na teritoriji Republike Srbije.

Projekat će biti prihvatljiv, ako podnosilac zahteva ispunjava druge propisane uslove i ako u projektu za koji podnosi zahtev, smanji broj
individualnih ležajeva.

Na nekadašnjoj farmi – sobe za turiste, restoran, bazen… 

Privredno društvo svrstano u mala pravna lica (registrovano u APR), koje se bavi proizvodnjom i preradom mleka i ima registrovano gazdinstvo, planira da na nekadašnjoj farmi goveda koju bi uzelo u zakup od fizičkog lica, u ruralnom području, izgradi ugostiteljski objekat za smeštaj 30 gostiju sa restoranom i parkom za decu.

Osim toga, pomoćna zgrada bila bi rekonstruisana u objekat koji bi pored dve saune, imao prostoriju za masažu i zatvoreni bazen. U ugostiteljskom objektu bilo bi četvoro stalno zaposlenih, a druga stručna lica ugostiteljskih, odnosno turističkih usluga bi se angažovala po
potrebi.

Navedena investicija je prihvatljiva iz sledećih razloga: podnosilac zahteva je registrovano pravno lice koje je registrovano i u registru poljoprivrednih gazdinstava; zakup objekata od fizičkog lica je dozvoljen (za pravna lica i preduzetnike), a broj individualnih ležajeva u smeštajnom objektu nije veći od 30.

Podnosilac zahteva mora da ispunjava i druge propisane uslove, kao i da vodi računa o tome da se predmet investicije nalazi na listi prihvatljivih investicija i troškova. Zapošljavanje treba da bude prikazano u poslovnom planu, na osnovu čega će podnosilac zahteva u slučaju procedure bodovanja i rangiranja dobiti 20 bodova. Zapošljavanje mora da bude realizovano do završetka realizacije predmetne investicije, a pre podnošenja Zahteva za isplatu podsticaja.

Podsetimo, na konkursu u okviru IPARD Mere 7, koja se odnosi na ruralni turizam, mogu da učestvuju fizička lica, preduzetnici, mikro i mala preduzeća. Svi oni treba da imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

S. Kuprešanin