banner-image

Ko sluša prognoze Vučićevog ministra poljoprivrede pokisne ko miš

Postoje samo dve vrste naprednjačkih ministara poljoprivrede i njihovih saradnika. Jedni su oni koji su varali i zamajavali obične seljake, a drugi su oni koji će tek varati i zamajavati. Naravno, ovde pod običnim seljacima ne računam par stotina takozvanih velikih poljoprivrednika pajtaša tajkuna Aleksandra i Andreja Vučića, Vuka Radojevića i Branislava Nedimovića. Ili ekipu iz Galensa koji će na svojm placevima i državnim njivama „gajiti“ pčale.

Što je još gore, takvi nesposobni i bahati napravili su savršen sistem manipulacija zasnovan na sili i sistematskom uništavanju svih institucija u državi koje bi mogle da pomognu seljacima. Zamislite samo bezobrazluk koji se zove Zakon o zemljištu gde trange-frange poljoprivrednici poput ekipe iz Galensa, a i mnogo gori od njih maheri uzimaju njive na 30 godina, pa čuvena prognoza kretanja cena poljoprivrednih proizvoda ili razvoj prerađivačke industrije, pa izvoz govedine u Kinu i istorijski plan uzgoja junadi i izvoza u Tursku pa sve do milijardi miliona uloženih za mlade na selu pri čemu je Vlada Vojvodine prva povukla baš ove pare iz svog ovogodišnjeg budžeta…. Sve je magla i dim.

Zamislite samo čuvenu prognozu cena koju je kao epohalnu najavio Nedimović kao čuveni stručnjak za poljoprivredu. Čovek koji nikada nije smeo da stane pred poljoprivrednike u bilo kom selu Srbije već je samo obilazio svoje i verovatno obožavaoce SNS-a  po njihovim kućama i okućnicama i obećavao gradove i doline.

Da se vratimo na prognozu.

Šta pogodiše?

Ništa!

Ko je slušao Nedimovićeve prognozere pokisnuo je ko miš. To jest, izgubio je silne novce.

I sad dolazimo do poente Vučićeve vladavine.

Napravite nešto što u normalnim državama i ekonomijama može da pomogne i što pomaže, a onda sve upropastite jer nemate stručnjake niti institucije koje mogu da budu oslonac prognozi kretanja cena. Prosto rečeno, kretanje očekivanih cena je ovog proleća i leta kod Nedimovića i Vučića izgleda pogađala vidovita Zorka, a ne ozbiljni stučnjaci koji prate sve od suše u Argentini do skakavaca u Maroku i onda pogađaju trendove a ne konačnu cenu. Vrednost robe na berzi naravno niko na ovoj planeti da pogodi ne može. Kakav je Nedimović stručnjak za poljoprivredu takve su i prognoze.

Rezultat svega je da cene kroje i poturaju tajkuni i njihova udruženja za žito, kavsac, čvarke i ostalu galanteriju, a državne institucije služe samo za pokriće i Vučićeve lagarije.

Zar treba da se prisetimo Zakona o zemljištu gde će trange-frange poljoprivrednici zauzeti stotine hiljada hektara? Pa taj zakon je donet da bi u Srbiju došli veliki investitori, a ispalo je da su državnu zemlju ljubiteljima poljoprivrede i lake zarade podelili i dele veliki prevaranti. Zakon je donet da bi nemački Tenis otvorio 20 najboljih farmi u Evropi, a za to su mu bili potrebni i državni hektari a da bi se investicija navodno isplatila državne njive su morale biti izdavane na 30 godina. Vučić ižvalavio sva usta hvaleći i Tenis i zakon. I šta bi? Pa velika prevara. Galens i ekipa uzima njive na 30 godina, a Tenisa nigde nema.

A tek saradnja s Amerikancima. Pa to je vrh demagogije.

Elem, Ministarstvo poljoprivrede je američkom DFC-u, koji je nedavno otvorio regionalnu kancelariju u Beogradu, ponudilo tri projekta iz oblasti poljoprivrede.

Međunarodnoj razvojnoj finansijskoj korporaciji ponuđeni su projekti za podršku mladim poljoprivrednicima, ženama u poljoprivredi i za razvoj prehrambene industrije. Kada je reč o startapovima i mladim poljoprivrednicima, projekt će obuhvatiti sektore voćarstva, povrtarstva i stočarstva.

Program bi trebalo, kako je najavio ministar Branislav Nedimović, mladima da obezbedi bespovratne pozajmice od oko 15.000 evra.

Očekuju se i ulaganja DFC-a u razvoj srpskog agroturizma, s obzirom da turizam podrazumeva i kapacitete za ponudu hrane za goste.

Šta tu ima lose? Pa ništa.

DFC ne deli nikave pozjamice već kredite, a pomoć za mlada bilo je prvo što je pokrajinska vlada ukinula tokom korone. Na kraju, sve to što najavi Nedimović kao epohalno Evropa finansira godinama, ali naprednjaci te pare na znaju da iskoriste. Od 175 miliona evra bespovratnih para iz EU iskoristili su samo 7,5 miliona. Toliko o programima, parama i kreditima. Propaganda i zamajavanje.

Milovan Lukić