banner-image

Moldavci kupuju uljaru Viktorija grupe u Šidu

Uljara u Šidu, odnosno kompanija Viktorija oil, članica Viktorija grupe, dobiće novog gazdu – moldavsku Trans oil grupu. Prema saznanjima Agrosmarta, Viktorija grupa, lider u otkupu i preradi uljarica u Srbiji i Trans oil grupa, najveći agroindustrijski holding u Moldaviji priveli su kraju višemesečne pregovore i kupoprodaju šidske uljare.

U agrobiznis krugovima spekuliše se da su Moldavci za uljaru Viktorija grupe spremni da daju sto miliona evra.

Trans oil grupa je kompanija od međunarodnog ugleda, u njoj udeo ima i američki investicioni fond, a kako saznajemo, namera joj je da nakon kupovine u Srbiji pređe i na tržište Hrvatske, gde je u pregovorima sa vodećom tamošnjom uljarom, Tvornicom ulja Čepin.

Luka Trans oila u Moldaviji

Kako se može videti na sajtu moldavske kompanije, reč je o najvećem prerađivaču uljarica u toj zemlji, sa kapacitetom prerade od 300.000 tona suncokreta. Poseduje 14 industrijskih silosa i ima kapacitet skladištenja od 750.000 tona, a gazduje i lukama preko kojih se odvija najveći deo izvoza ratarskih proizvoda iz ove zemlje – kapacitet četiri lučka terminala su 2,4 miliona tona. Trans oil grupa ima 1.650 zaposlenih, a u višegodišnjem zakupu ima 60.000 hektara oranica. Do 2015. godine imala je u zakupu upola manje zemljišta ali je pokrenula jedinstven program kooperacije sa ratarima i tako je znatno uvećala površine koje obrađuje. Uglavnom na tim površinama uzgaja suncokret, kukuruz, pšenicu, soju ječam i uljanu repicu. Poseduje i uljaru u Rumuniji, a u finansijskim izveštajima prikazuje značajnu dobit i rast po svim pokazateljima.

Na sajtu uljare u Šidu navodi se da je to najsavremenija uljara na Balkanu, koja godišnje preradi blizu 220.000 tona suncokreta i preko 85.000 tona soje. Proizvodnja njenog ulja „iskon“ premašuje 70 miliona litara godišnje. U najmodernijem pogonu za punjenje kapacitet je 14.000 boca na sat.

Podsetimo, većinsko vlasništvo nad Viktorija grupom u čijem je sastavu Viktorija oil, ima kompanija MK grupa. MK grupa Miodraga Kostića je 2018. godine započela proces preuzimanja bankarskih kreditnih potraživanja prema članicama Victorija grupe.

U julu ove godine saopštila je da je okončala kupovinu 67 odsto akcija Viktorija grupe. Dotadašnji akcionari Milija Babović i kompanija Apsara postali su time manjinski vlasnici Viktorija grupe u čijem su sastavu osim Viktorija oila, Sojaprotein,Vikrorija logistic, Veterinarski zavod Subotica i Luka Bačka Palanka.

S. G.