banner-image

Mladi poljoprivrednici traže od Nedimovića hitnu isplatu dugova – iz konkursa za mlade i paketa pomoći

Udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije obratilo se ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću otvorenim pismom ukazavši na neke od najznačajnijih problema s kojima se susreću – mesecima kasne rešenja i rezultati konkursa za mlade, a nije do kraja isplaćena ni pomoć poljoprivrednicima iz paketa mera za ublažavanje posledica pandemijske krize. Od ministra su, između ostalog, zatražili da se hitno isplate ova dugovanja, kako podsticaji za mlade, tako i dug iz paketa pomoći.

-Svesni smo toga da je ova godina po mnogome specifična i vrlo nepredvidiva kako usled pandemije koronavirusa, tako i zbog globalnih ekonomskih poremećaja, ali mora se razumeti da svaka izgubljena godina gde se ne vodi briga o poljoprivrednicima znači da imamo veliki broj istih koji trajno napuštaju svoja porodična gazdinstva, a dobar deo njih i našu zemlju. Pre tačno nedelju dana, naše udruženje se putem mejla zvanično obratilo Vama, Upravi za agrarna plaćanja i predsednici Vlade u vezi sa konkursom za mlade poljoprivrednike iz 2019. godine i u tom dopisu jasno smo naznačili sve poteškoće sa kojima se susreću oni koji su konkurisali ali još uvek nismo dobili nikakav zvaničan odgovor, navodi se u pismu.

Dodaje se da ni novčana pomoć poljoprivrednim gazdinstvima u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti kovid-19 takođe nije u potpunosti realizovana. Mladi poljoprivrednici podsećaju na to da je ova uredba stupila na snagu 16. aprila.2020. godine pa je prema tom datumu vršen i presek stanja i uslova za ostvarivanje prava na jednokratnu pomoć.

-U tom trenutku, posmatrajući sve ugrožene kategorije poljoprivrednih proizvođača, nismo uspeli da utvrdimo na osnovu kojih pokazatelja je doneta odluka da samo nekoliko oblika proizvodnje bude obuhvaćeno ovim merama pomoći i zašto npr. ovom merom nisu obuhvaćeni rasadničari i uzgajivači svinja (koji sada trpe dodatne gubitke zbog pada cene tovljenika koja je posledica pojave aqfričke kuge svinja u Nemačkoj) kao i drugi sektori. Kada je u pitanju sama isplata ove mere pomoći, danas posle punih pet meseci imamo situaciju da pomoć još uvek nije isplaćena ovčarima, uzgajivačima koza, a dobrim delom i govedarima. Da li mi uopšte možemo nešto nazvati „pomoć“, ako ona kasni pet meseci – pitaju Mladi poljoprivrednici Srbije.

Ukazuju i na lošu tržišnu politiku po pitanju plasmana žive stoke, recimo jagnjadi, što je dovelo odgajivače ovaca na sam rub egzistencije i do toga da su prosto primorani da prodaju jagnjad po izuzetno niskoj ceni usled nemogućnosti da hrane grla koja bi inače prerasla traženu težinu i tako bi se dodatno otežala prodaja.

-Apelujemo da Ministarstvo pod hitno reši ove probleme. Da se pod hitno krene sa isplatom mera podsticaja za mlade poljoprivrednike koji su uredno predali zahteve i ispunjavaju uslove iz konkursa uz objavu zvanične bodovne rang liste. Da se svima koji ispunjavaju uslove, hitno isplati novčana pomoć u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti kovid-19. Takođe, da se obezbedi posebna mera pomoći za odgajivače ovaca koji ne mogu da plasiraju svoju jagnjad na tržište – navodi se u pismu.

Mladi poljoprivrednici traže i da se razmotri trenutna situacija u svinjarstvu i da se u komunikaciji sa proizvođačima svinja i njihovim predstavnicima iznađe najbolje rešenje u cilju prevazilaženja trenutnih problema i očuvanja tog vida proizvodnje koja trpi najveći pritisak na strani uvoza među svim vidovima stočarske proizvodnje.

S. G.