banner-image

Nedimović: U četvrtak kreće izvoz srpskih jabuka u Indiju

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će u četvrtak početi izvoz jabuke iz Srbije u Indiju.

On je gostujući na TV Prva reka da će u četvrtak biti poslato osam kontejnera jabuke brodom ka lukama u Indiji i da će to biti prvi kontigent i neka vrsta probe kako bi u Indiji videli kakav je kvalitet srpske jabuke, prenosi eKapija .

Nedimović je kazao da je važno da se otvaraju nova tržišta. Takođe i da se u poslednje dve godine zahvaljujući saradnji sa Upravom carina i Poreskom upravom nije bilo problema sa vraćanjem pošiljki zbog neodgovarajuće robe, odnosno kvaliteta.

Rekao je da je zbog toga ranije mogao da bude ugrožen izvor u Rusiju, ali da se ipak to nije desilo i da danas sa kolegama iz Rusije postoji odlična saradnja te da se pošiljke dobro prate zahvaljujući elektronskim sistemima.

Naveo je i da je ove godine vladala velika potražnja za šljivom i malinom.

Takođe, podvukao je da je ova godina rekordna i što se tiče ostvarenih rezultata u ratarstvu i da je prinos kukuruza 30% veći u odnosu na desetogodišnji prosek. Ministar je rekao da su prinosi rekordni već tri godine zaredom i da je na nekim površinama iznosio i 10 tona po hektaru, a da je takođe cena nikad bolja.

Naglasio je da svega ima dovoljno, kao i skladišnih kapaciteta bez obzira što niko nije mogao da predvidi toliki prinos.

Govoreći o DFC, naveo je da očekuje da će oni imati sluha za projekte iz ove oblasti.

Što se tice startapova u poljoprivredi, mi smo to pokrenuli još pre nekog vremena. Mislimo da su grantovi od 15.000 EUR dobri. Tema sa DFC nam je i razvoj ženskog preduzetništva u poljoprivredi – rekao je Nedimović.