banner-image

Ptičji grip: EU u pripravnosti za nove epidemije

Zemlje EU se pozivaju da pojačaju mere nadzora i biološke zaštite kako bi se ove godine zaštitile od mogućih novih izbijanja ptičijeg gripa. Upozorenje prati izbijanje visoko patogene ptičje gripe (HPAI) među divljim i domaćim pticama u zapadnoj Rusiji i Kazahstanu tokom poslednjih nekoliko meseci.

Ovaj region je poznati jesenji put migracije divljih vodenih ptica koje se kreću ka Evropi. Severna i istočna Evropa će verovatno biti najosetljivija na nove epidemije s obzirom na prošlo iskustvo. Kada je HPAI otkriven na istom području Rusije leta 2005. i 2016. godine, epidemije su usledile u severnoj i istočnoj Evropi.

Ako se obrazac ponovi ove godine, očekuje se da HPAI stigne u ista područja Evrope na jesen ili zimu. Moguće je i naknadno širenje na zemlje južne i zapadne Evrope. Upozorenje je uključeno u najnovije ažuriranje o ptičjoj gripi u Evropi i šire.

Novi izveštaj – koji su sastavili EFSA, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i referentna laboratorija Evropske unije za ptičju gripu – obuhvata period od maja do avgusta 2020. godine. Izveštaj preporučuje da zemlje EU, u skladu sa zakonodavstvom EU o ublažavanju rizika i sistemima ranog otkrivanja za HPAI:

Preduzmite mere za brzo otkrivanje sumnjivih slučajeva HPAI i povećajte mere biološke sigurnosti na farmama živine.

Upozorite veterinarske vlasti i zdravstvene organe za zaštitu divljih životinja na verovatni rizik od uvođenja HPAI i podstaknite ih da izvrše posmatranje i brzo testiranje mrtvih ili bolesnih divljih ptica.

Širenje virusa verovatno će biti izazvano iznenadnim i upornim padom temperatura u centralnoj Rusiji i Kazahstanu.

Nekoliko studija pokazuje da su hladni vremenski uslovi doveli do brzog širenja virusa HPAI na zapad od zaraženih ptica selica tokom talasa 2005-2006 i 2016-2017.

Rizik od prenosa virusa ptičije gripe na širu javnost u Evropi i dalje je veoma nizak. Međutim, da bi se rizik od prenosa na ljude sveo na minimum, ljudima se savetuje da ne diraju mrtve ptice bez nošenja odgovarajuće lične zaštitne opreme.