banner-image

Izložba posvećena starim sortama voća i njihovom očuvanju

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode nedavno je otvorena izložba pod nazivom: „Staro i nestalo voće Srbije“ autorke Aleksandre Savić, muzejskog savetnika Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Izložbu je Zavod realizovao u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu uz podršku Etnološkog odeljenja Muzeja Vojvodine. Na otvaranju izložbe su govorili dr Slobodan Puzović – pomoćnik direktora PZZP, dr Milan Paunović – direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i autorka Aleksandra Savić – muzejski savetnik.

Aleksandra Savić, autorka izložbe je između ostalog rekla da je Srbija izuzetno bogata velikim brojem starih, autohtonih sorti voća najraznovrsnijih oblika, boja, ukusa i mirisa, koje su se gajile na našem području stotinama godina unazad, a koje danas nestaju bez povratka gotovo nezabeležene. U seoskim okućnicama i voćnjacima, ali i na pijacama danas je teško videti sorte voća koje su naši preci vekovima koristili za ishranu. Iako retke, stare sorte jabuka, krušaka, šljiva, trešanja, višanja, dunja, i dr. još uvek se mogu pronaći na našem području.

Cilj izložbe je da se predstavi bogatstvo i raznovrsnost velikog broja sorti autohtonog voća naših prostora, koje je potrebno istražiti, zabeležiti i sačuvati, ali cilj je i da se promoviše ruralna baština i afirmišu tradicionalne vrednosti koje su od značaja za našu sredinu i njeno pamćenje.

Izložba će biti otvorena do kraja novembra 2020.godine.