banner-image

Počela setva pšenice u Vojvodini, samo vrhunski prinosi donose zaradu

Dok na njivama vremenske prilike najavljuju uspešnu proizvodnu godinu koja počinje setvom, na berzi sve bolja cena pšenice poljoprivrednicima uliva nadu u solidnu zaradu na žitu.

Uspešni ratari trude se da iskoriste optimalno vreme za setvu, a kiše ovih dana samo na kratko odlažu taj posao, što za RTV potvrđuje i ratar u Temerinu Rudolf Tot.

„Setva je počela, a mislim da su ove kiše dobrodošle“, kaže Tot i dodaje da se sa setvom neće žuriti zbog blage jeseni.

Zbog tekućih troškova i obaveza deo ovogodišnjeg roda pšenice prodao sam odmah nakon žetve, objašnjava Tot i dodaje da je njegova procena da pravo vreme za prodaju hlebnog zrna tek dolazi.

Cena na berzi je sada od 19 do 19,5 dinara, a ja mislim da će cena biti znatno iznad 20 dinara, s obzirom da cena raste na čikaškoj berzi i dostigla je 215 dolara, kaže Tot i dodaje da je reč o pšenici nižeg kvaliteta od naše.

– Pšenica ima mnogo širi značaj za poljoprivredu od zarade, podseća profesor Branko Marinković.

Prema njegovim rečima sve posnija zemlja u Vojvodini zahteva biljne vrste koje oporavljaju zemljište.

– Različita su mišljenja proizvođača o ekonomskoj opravdanosti setve pšenice, ali je sigurno da se mora voditi računa o plodoredu i zemljištu, objašnjava profesor Marinković.

Kada je reč o zaradi na pšenici, veoma je bitno znati da tu proizvodnju neretko prate i ozbiljni troškovi. Prema rečima Rudolfa Tota, zakup hektara zemljišta u ataru Temerina je i do 530 evra.

Zbog tog troška minimalan prinos pšenice na tim parcelama ne sme biti manji od 8 i po tona po hektaru, što nije lako postići, zaključuje taj uspešni ratar.

Izvor:RTV